Familierecht verdieping

Rechtsgebied

Familie­recht

De familierechtadvocaten van TEN

Bij familierecht wordt vaak gedacht aan echtscheiding. Dit heeft een grote impact niet alleen op de partners zelf maar ook op de kinderen. Bij een echtscheiding, een scheiding van tafel en bed, beëindiging van een geregistreerd partnerschap of een verbreking van de samenleving komt veel kijken. Wanneer deze scheidingen niet goed worden geregeld heeft dit ook een grote maatschappelijke impact.

huwelijksproblemen

Bent u van plan te gaan scheiden, heeft u een conflict omtrent het ouderlijk gezag, omgangof wilt u uw achternaam of die van uw kind wijzigen, dan krijgt u te maken met het familierecht. Deze zaken kunnen erg beladen zijn. Onze gespecialiseerde en ervaren familierechtadvocaten kunnen u hierbij ondersteunen en er, samen met u, voor zorgen dat er naast een regeling over de zakelijke aspecten ook oog is en blijft voor de emotionele kant van de zaak. Zij zijn u behulpzaam bij het oplossen van het conflict.

Advocaat familierecht

Toen u in het, spreekwoordelijke, huwelijksbootje stapte, ging u er niet vanuit dat u in de toekomst met een echtscheiding of scheiding van tafel en bed te maken zou krijgen. Als u het besluit hebt genomen om te gaan scheiden kunnen onze echtscheidingsadvocaten of scheidingsmediators u helpen in deze moeilijke periode van uw leven. In veel gevallen dient bijvoorbeeld een ouderschapsplan te worden opgesteld en zal een regeling moeten worden getroffen over de verdeling van de gemeenschap van goederen of het afwikkelen van uw huwelijkse voorwaarden. Onze scheidingsadvocaten kunnen ervoor zorgen dat u in deze gecompliceerde zaken duidelijk wordt geïnformeerd waarbij zij u bij de hand nemen om de zaak naar tevredenheid te regelen. Uw scheidingsadvocaat, onze familierecht advocaat, streeft ernaar dat het echtscheidingstraject voor u zo prettig mogelijk verloopt. Zij probeert samen met u zaken zo nodig buiten rechte op te lossen en het voor u niet moeilijker te maken dan het al is.

Echtscheiding en bedrijf

Onze familierechtadvocaten behandelen veel echtscheidingen waarbij ondernemingen betrokken zijn en kunnen op voorhand een sparringpartner voor u zijn als het gaat om de vraag wat een scheiding voor uw onderneming betekent, gelet op de gemeenschap van goederen die erbestaat, de huwelijksvoorwaarden die u heeft of de samenlevingsovereenkomst die u heeft laten opstellen. Samen met uw financiële partner zoals een accountant trekken wij op om ervoor te zorgen dat niet alleen recht wordt gedaan aan de positie van de ondernemer en de partner maar ook aan andere belangen zoals die van de (continuïteit van de) onderneming.

Partneralimentatie en kinderalimentatie

Naast een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed krijgen onze familierechtadvocaten dagelijks te maken met zaken die betrekking hebben op conflicten omtrent partneralimentatie of kinderalimentatie. Indien u gaat scheiden kan er een recht bestaan op partneralimentatie of kan het zijn dat u dit aan uw (ex-)partner verschuldigd bent. Daarnaast blijft u als ouders verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van uw kinderen en kan het zo zijn dat u kinderalimentatie dient te betalen aan de partner die de dagelijkse zorg van de kinderen op zich neemt. De advocaten familierecht van TEN helpen u graag om hierover overeenstemming te bereiken met uw (ex-)partner. Indien niet tot overeenstemming met uw (ex)partner kan worden gekomen, zullen wij u bijstaan tijdens een procedure bij de rechtbank.

Voor meer informatie over hoeveel alimentatie u moet betalen, verwijzen wij u naar het artikel “Hoeveel alimentatie moet ik betalen?

Omgangsregeling

Natuurlijk moeten er bij een scheiding ook afspraken worden gemaakt over de verdeling van de zorg en opvoeding van uw kinderen. Een omgangsregeling dient te worden opgenomen in een ouderschapsplan. Het is dan ook belangrijk dat, als het lukt, ouders hierover samen goede afspraken maken. Lukt dit niet dan staan onze advocaten familierecht u met raad en daad ter zijde en kunnen zij u helpen om juist de gewenste omgangsregeling te laten vast leggen door de rechtbank dan wel wanneer de omgangsregeling niet meer werkt deze te laten aanpassen door de rechter.

Erkenning kind en afstamming

Andere zaken waarbij het familierecht komt kijken, zijn bijvoorbeeld situaties die te maken hebben met de erkenning van een kind. Een voorbeeld hiervan is dat u uw kind wil erkennen, maar dat de moeder dit tegenhoudt. Bij erkenning is namelijk de toestemming van de moeder of het kind vereist. Deze toestemming kan door de rechtbank worden vervangen. Onze advocaten familierecht kunnen u hier uiteraard bij helpen. Ook indien u een andere vraag hebt over erkenning of afstammingbent u bij TEN aan het juiste adres!

Ouderlijk gezag

Indien u enkel samenwoont en niet gehuwd of geregistreerd partners bent, krijgt u bij erkenning niet automatisch het gezag over uw kind. Hiervoor moet u het ouderlijk gezag aanvragen, indien u het ouderlijk gezag wenst aan te vragen dan kunnen onze advocaten u hierover adviseren. Wilt uw ex-partner echter alleen het gezag gaan voeren over uw kind, en wenst u zich daartegen te verweren dan wel heeft u juist hulp nodig bij een verzoek tot eenhoofdig gezag of wordt uw kind aan uw ouderlijk gezag onttrokken, neem dan gerust contact op met onze specialisten. Zij kunnen u goed adviseren en bieden u een helpende hand.

Wij schreven ook een artikel voor iedereen die vragen heeft over het ouderlijk gezag. U krijgt antwoord op vragen als: wat is ouderlijk gezag? Wie kan ouderlijk gezag hebben? Hoe kunt u ouderlijk gezag krijgen? En kunt u het ouderlijk gezag verliezen? U kunt het artikel hier lezen. 

Scheiden of uit elkaar: wat moet er allemaal geregeld worden?

U en uw partner hebben besloten te gaan scheiden of uit elkaar te gaan en u vraagt zich nu af wat er allemaal geregeld dient te worden. Wij schreven daarom een artikel over hoe dit aan te pakken: “Ik wil scheiden. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?”. Daarnaast verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid. Hier kunt u een checklist vinden. Na het invullen van een aantal vragen, krijgt u een overzicht van alle zaken die geregeld dienen te worden en die van toepassing zijn op uw situatie.

Kindgesprek

Gaan u en uw partner uit elkaar of loopt er een zaak over omgang, ouderlijk gezag, alimentatie of ondertoezichtstelling? In dat geval, kan de rechtbank kinderen van 12 t/m 18 jaar oud uitnodigen voor een kindgesprek. In dit gesprek kunnen zij de rechter vertellen wat zij van de situatie vinden en dat is belangrijk omdat het uw kind(eren) ook aangaat bij wie ze gaan wonen, bij wie ze in de zomer- of de kerstvakantie zijn en hoe hun verjaardag wordt gevierd. Omdat de ouder niet aanwezig is bij dit gesprek, willen wij u graag verwijzen naar een filmpje waarop te zien is hoe zo’n kindgesprek eraan toe gaat. Ook voor uw kind(eren) kan het prettig zijn om dit filmpje ter voorbereiding op een kindgesprek te bekijken.

Bekijk hier het filmpje. 

Parenting Coordination

Hebben u en uw ex-partner minderjarige kinderen en verschilt u van mening over de zorgregeling, schoolkeuze, woonplaats, vakantie of andere zaken die uw kind(eren) aangaan? Dan kan een Parenting Coordination u hierbij helpen.

Parenting Coordination is een nieuwe manier van conflictoplossing buiten de rechter om waarbij de belangen van het kind centraal worden gesteld. Vera Nijenhof-van der Donk is Parenting Coordinator. Voor meer informatie over Parenting Coordination klikt u hier.  

Overlegscheiding

Bij een overlegscheiding wordt in een team samengewerkt om ervoor te zorgen dat voor beide partijen een zo optimaal mogelijke en zo duurzaam mogelijke afwikkeling van de scheiding wordt gerealiseerd. Het team bestaat in elk geval uit twee advocaten, dus voor iedere partij een advocaat die de belangen van de cliënt behartigt en een coach/procesbegeleider. De coach/procesbegeleider is vaak een psycholoog en zal ervoor zorgen dat het proces goed verloopt en dat de emoties in goede banen worden geleid. Indien er sprake is van diverse financiële zaken die in de scheiding moeten worden afgewikkeld, zoals een onderneming of vermogen, kan ook een financieel adviseur worden ingeschakeld.

Voor meer informatie over overlegscheiding klikt u hier.

Overige zaken

Onze familierechtadvocaten kunnen u niet alleen bijstaan bij bovengenoemde situaties, maar ook bij conflicten over naamswijzigingen, adopties, ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen. Dankzij hun specialisatie en permanente bijscholing alsmede hun ruime praktijkervaring zijn zij in al deze onderwerpen thuis!

Onze advocaten familierecht

Binnen de vakgroep familierecht heeft TEN gespecialiseerde familierecht advocaten voor u klaar staan. Stuk voor stuk hebben zij ruime ervaring en bent u bij hen aan het juiste adres!

Meer weten? Neem contact op met één van onze familierechtadvocaten.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.