Mijn kind wordt 12 jaar, mag mijn kind nu kiezen bij welke ouder het wil wonen?
Mijn kind wordt 12 jaar, mag mijn kind nu kiezen bij welke ouder het wil wonen?
Bij echtscheidingen komen vaak dezelfde vragen naar voren. In de reeks artikelen “De meest gestelde vragen in het kader van een echtscheiding” zullen de familierechtadvocaten van TEN een aantal van deze vragen beantwoorden. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: mijn kind wordt 12 jaar, mag mijn kind kiezen bij welke ouder het wil wonen?
Mag een kind kiezen bij welke ouder het wil wonen?
Het idee dat een kind vanaf een bepaalde leeftijd zelf mag kiezen bij welke ouder het gaat wonen, is een veelvoorkomend misverstand. Het antwoord is dat een kind tot 18 jaar, wanneer het meerderjarig wordt, niet zelfstandig mag beslissen bij welke ouder het gaat wonen. Tot die leeftijd zijn de ouders samen verantwoordelijk voor de zorg en de opvoeding.
Waarom 12 jaar een belangrijke leeftijd is
Hoewel kinderen niet zelf mogen kiezen, speelt hun mening vanaf 12 jaar wel een belangrijke rol in beslissingen over hun woonsituatie. In Nederland hebben kinderen vanaf deze leeftijd namelijk het wettelijke recht om hun mening te geven over hun woonsituatie en andere belangrijke zaken die hen aangaan. Dit gebeurt tijdens een zogenaamd kindgesprek met de rechter.
Het kindgesprek: wat is het en hoe werkt het?
Zodra de scheiding bij de rechtbank is aangevraagd, nodigt de rechter een kind tussen de 12 en 18 jaar uit voor zo’n kindgesprek, ook wel kinderverhoor genoemd. Dit gesprek is bedoeld om het kind bij de procedure te betrekken. Tijdens dit informele gesprek kan het kind vertrouwelijk met de rechter praten en zijn of haar mening geven over de situatie. Ouders zijn bij dit gesprek nooit aanwezig.
De rol van het kind bij de definitieve beslissing
Hoewel de mening van het kind wordt meegenomen, betekent dit niet dat het kind de uiteindelijke beslissing neemt. De rechter houdt rekening met de wensen van het kind bij het bepalen van de zorg- en contactregeling, waarbij de mening zwaarder weegt naarmate het kind ouder is. Toch blijft de uiteindelijke beslissing bij de ouders, of bij de rechter in geval van een conflict.
Voorkomen dat er een keuze gemaakt moet worden
Het is van groot belang dat ouders met elkaar in gesprek blijven om te voorkomen dat een juridische procedure nodig wordt. Voor veel kinderen is het namelijk enorm belastend om het gevoel te krijgen dat ze moeten ‘kiezen’ tussen hun ouders. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor hun geestelijke ontwikkeling, omdat ze altijd het idee zullen hebben dat ze één van hun ouders tekortdoen.
Daarbij is het zo dat een kind uit 2 ouders bestaat en als er 1 moet worden afgewezen, wordt eigenlijk een deel van het kind (dus van hem/haar zelf) afgewezen. Zij willen het liefst noch hun vader noch hun moeder verdriet doen. Hoewel ze het doorgaans fijn vinden om betrokken te worden bij beslissingen, is het belangrijk dat ouders het gesprek met hun kind(eren) open en zonder druk blijven voeren. Dit zorgt ervoor dat het kind zich gehoord voelt, zonder de zware last van een keuze te moeten dragen.
In onderling overleg naar een oplossing
Heeft u meer vragen over dit onderwerp of wilt u samen met uw ex-partner in gesprek om een geschil op te lossen en te kijken of er in onderling overleg een oplossing kan worden gevonden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u daarnaast een specifieke vraag die u graag behandeld zou zien in de volgende editie van ‘De meest gestelde vragen in het kader van een echtscheiding’? Laat het ons dan weten!