wanneer mag kind kiezen bij welke ouder

Mijn kind wordt 12 jaar, mag mijn kind nu kiezen bij welke ouder het wil wonen?

Personen- en familierecht

Mijn kind wordt 12 jaar, mag mijn kind nu kiezen bij welke ouder het wil wonen?

Bij echtscheidingen komen vaak dezelfde vragen naar voren. In de reeks artikelen “De meest gestelde vragen in het kader van een echtscheiding” beantwoorden de familierechtadvocaten van TEN telkens één veelvoorkomende juridische vraag.

In dit artikel: mag een kind kiezen bij welke ouder het gaat wonen als het 12 jaar wordt?

Veel ouders stellen zich deze vraag na een scheiding. Onze familierechtadvocaten leggen uit wat de wet zegt, hoe de mening van een kind wordt meegenomen en wat u als ouder kunt doen.

Mag een kind kiezen bij welke ouder hij of zij gaat wonen?

In de praktijk leeft sterk het idee dat een kind vanaf 12 jaar zélf mag beslissen waar hij of zij wil wonen. Maar juridisch ligt dat anders.

Een kind is pas vanaf 18 jaar meerderjarig en mag tot die tijd niet zelfstandig bepalen bij welke ouder hij of zij woont. Tot die leeftijd zijn beide ouders samen verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging. Bij wie het kind gaat wonen wordt dus bepaald door de ouders – of, als zij er samen niet uitkomen, door de rechter.

De rol van het kind vanaf 12 jaar bij beslissingen over wonen

Vanaf hun 12e verjaardag hebben kinderen in Nederland het wettelijke recht om hun mening te geven over onderwerpen die hen rechtstreeks aangaan — zoals de vraag bij welke ouder ze gaan wonen.

Die mening wordt gehoord tijdens een zogenoemd kindgesprek met de rechter. Hoewel het kind niet zelf beslist, kan zijn of haar standpunt wel zwaar meewegen in de uiteindelijke regeling.

Heeft u vragen over wat de mening van uw kind betekent voor uw situatie? Neem gerust contact met ons op voor juridisch advies van een van onze familierechtadvocaten.

Het kindgesprek: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer de scheiding bij de rechtbank is aangevraagd, nodigt de rechter kinderen tussen de 12 en 18 jaar uit voor een kindgesprek – ook wel kinderverhoor genoemd. Tijdens dit vertrouwelijke en informele gesprek kan het kind zijn of haar mening geven over de woonsituatie en andere belangrijke onderwerpen. Ouders zijn hier nooit bij aanwezig. Het gesprek is bedoeld om het kind een stem te geven in de procedure, zonder dat het verantwoordelijk wordt gemaakt voor de uitkomst.

De rol van het kind bij de definitieve beslissing

De rechter betrekt de mening van het kind bij het nemen van een beslissing over de zorg- en omgangsregeling. Die mening krijgt meer gewicht naarmate het kind ouder is, maar uiteindelijk beslist de rechter in het geval van een conflict.

Voorkomen dat er een keuze gemaakt moet worden 

Het is van groot belang dat ouders met elkaar in gesprek blijven om te voorkomen dat een juridische procedure nodig wordt. Voor veel kinderen is het namelijk enorm belastend om het gevoel te krijgen dat ze moeten ‘kiezen’ tussen hun ouders. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor hun geestelijke ontwikkeling, omdat ze altijd het idee zullen hebben dat ze één van hun ouders tekortdoen.

Daarbij is het zo dat een kind uit 2 ouders bestaat en als er 1 moet worden afgewezen, wordt eigenlijk een deel van het kind (dus van hem/haar zelf) afgewezen. Zij willen het liefst noch hun vader noch hun moeder verdriet doen. Hoewel ze het doorgaans fijn vinden om betrokken te worden bij beslissingen, is het belangrijk dat ouders het gesprek met hun kind(eren) open en zonder druk blijven voeren. Dit zorgt ervoor dat het kind zich gehoord voelt, zonder de zware last van een keuze te moeten dragen.

In onderling overleg naar een oplossing

Wilt u voorkomen dat het tot een juridische procedure komt? Of zoekt u ondersteuning bij het maken van afspraken met uw ex-partner? Onze familierechtadvocaten helpen u graag bij het vinden van een duurzame oplossing. Neem vrijblijvend contact op!

Heeft u daarnaast een specifieke vraag die u graag behandeld zou zien in de volgende editie van ‘De meest gestelde vragen in het kader van een echtscheiding’? Laat het ons dan weten!

Geschreven door

Linda van Putten – van den Heuvel

advocaat 
familierecht

linda van putten van den heuvel