Samenlevingscontract
Familierecht
Samenlevingscontract
U gaat samenwonen, een van de grootste stappen in uw leven. Of u nu een woning gaat kopen of gaat huren: er moeten veel zaken geregeld worden.
Een van deze dingen is een samenlevingscontract, ook vaak samenlevingsovereenkomst genoemd. Ondanks dat een samenlevingscontract niet verplicht is, is het zeker aan te raden.
In een samenlevingscontract kunt u onder andere afspraken maken over de verdeling van de woonlasten, de kosten van de boodschappen, uw bankrekeningen, de verdeling van de kosten van eventuele kinderen en partnerpensioen. Ook kunt u afspraken maken over de gevolgen wanneer u uit elkaar zou gaan of wanneer een van u beiden zou komen te overlijden. Wanneer u niet gehuwd bent of geen geregistreerd partners van elkaar bent, dan is er in beginsel niets geregeld over uw bezittingen en schulden wanneer u uit elkaar gaat of wanneer een van u beiden komt te overlijden. De rechten en plichten die automatisch ontstaan door het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn namelijk niet van toepassing op samenlevers. Dit kan nadelige gevolgen hebben wanneer u een gezamenlijke woning of een gezamenlijke spaarrekening heeft. Het is dan ten zeerste aan raden hier afspraken over te maken en deze vast te leggen in een (notarieel) samenlevingscontract.
De familierechtadvocaten van TEN adviseren u graag over een samenlevingscontract. Ook wanneer u uit elkaar gaat en u hulp heeft bij de afwikkeling van de samenleving of het samenlevingscontract kan TEN Advocaten u helpen.