Partneralimentatie

Familierecht

Partneralimentatie

Wie gaat scheiden of een geregistreerd partnerschap beëindigt, krijgt te maken met partneralimentatie.

huwelijksproblemen

Tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap bent u verplicht om elkaar het nodige te verschaffen en moet u als partners voor elkaar zorgen. Wanneer u uit elkaar gaat, moet u gedurende een bepaalde tijd financieel voor elkaar blijven zorgen. Wanneer uw (ex-)partner meer inkomen heeft dan u of wanneer u niet of slechts gedeeltelijk in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien, heeft u in beginsel recht op een bijdrage in uw levensonderhoud: partneralimentatie. Heeft u samengewoond zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan heeft u slechts recht op partneralimentatie wanneer u dit in uw samenlevingscontract bent overeengekomen.

De wet regelt slechts wie onderhoudsplichtig is op basis van draagkracht en behoefte. Maar hoeveel is dat en voor hoe lang? TEN Advocaten kan u helpen bij al uw vragen. Zo kunnen onze advocaten en mediators de hoogte van de bijdrage berekenen met behulp van de meest geavanceerde alimentatie-rekenprogramma’s. Op basis van uw informatie brengen wij alles nauwkeurig in kaart. U kunt ook onderling een ander bedrag met uw (ex-)partner overeenkomen. Wanneer u er samen niet uitkomt en u een weg naar de rechter wilt vermijden, kies dan voor mediation. Een van onze mediators kan u helpen alsnog overeenstemming te bereiken door met u beiden in gesprek te gaan.
Wanneer u onderling een bedrag afgesproken heeft, is het belangrijk dat dit bedrag vastgelegd wordt in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst. Zo is ook in de toekomst duidelijk wat u ten tijde van het uit elkaar gaan heeft afgesproken. Komt u er ook na mediation samen niet uit, dan kunt u de rechter vragen een bedrag aan partneralimentatie vast te stellen. Dit kan door indiening van een verzoekschrift bij de rechtbank door een advocaat. De advocaten van TEN helpen u graag met het opstellen hiervan en het voeren van de procedure.
Wilt u meer informatie over partneralimentatie, neem dan contact met ons op! Onze mediators en advocaten staan u graag te woord.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.