Ouderlijk gezag
Familierecht
Ouderlijk gezag
Het hebben van ouderlijk gezag betekent dat u het kind verzorgt en opvoedt, u de kosten voor het kind draagt, u de kosten voor levensonderhoud en studie betaalt totdat het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt.
U beheert de spullen en het geld van het kind en u bent de wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Het gezag kan ook bij iemand anders dan de ouders of bij een instelling liggen. Er is dan sprake van voogdij.
De biologische moeder krijgt meestal automatisch het gezag bij de geboorte van het kind. Dit is slechts niet het geval wanneer u minderjarig bent, u onder curatele staat of wanneer u een geestelijke stoornis heeft waardoor u het gezag niet kunt uitoefenen. In dat geval krijgt uw kind een voogd aangewezen.
Wanneer u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, krijgt u ook als vader automatisch het gezag over uw kind bij de geboorte. Bent u als vrouwelijke partner met de biologische moeder gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan, dan verkrijgt u slechts automatisch het ouderlijk gezag wanneer de donor onbekend is of wanneer de donor wel bekend is maar deze het kind niet erkent. Indien u als vader of duomoeder niet met de moeder bent gehuwd of geen geregistreerd partnerschap heeft, dan krijgt u niet automatisch gezamenlijk het ouderlijk gezag. De moeder heeft dan in beginsel het eenhoofdig gezag. De vader of duomoeder kan het gezag dan slechts verkrijgen door erkenning van het kind en het vervolgens laten aantekenen van het gezamenlijk ouderlijk gezag in het gezagsregister. De moeder moet hiervoor toestemming geven.
De advocaten van TEN kunnen u ondersteunen bij het aanvragen van gezamenlijk gezag. Ook indien u juist het gezamenlijk gezag wenst om te zetten naar een eenhoofdig gezag, bent u bij TEN Advocaten aan het goede adres.