Naamrecht

Familierecht

Naamrecht

Bij de geboorte van een kind dient de geslachtsnaam (achternaam) te worden bepaald. Deze keuze wordt gemaakt door de ouders gezamenlijk.

huwelijksproblemen

Er kan gekozen worden voor de achternaam van de moeder, die van de vader of die van de duomoeder. Om de keuze officieel te maken moeten beide ouders samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Wanneer de ouders geen keuze maken, krijgen kinderen die geboren worden binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch de geslachtsnaam van de vader of, in het geval van een huwelijk tussen twee vrouwen, de geslachtsnaam van de duomoeder. Kinderen die buiten het huwelijk of geregistreerd partnerschap worden geboren krijgen automatisch de achternaam van de moeder.

Belangrijk om in uw keuze mee te nemen, is dat de keuze van de geslachtsnaam van uw eerste kind beslissend is voor uw volgende gezamenlijke kinderen. De keuze voor de geslachtsnaam is in principe eenmalig. Het is in beginsel niet toegestaan een andere achternaam te gebruiken. Dit geldt echter niet voor gehuwde of geregistreerde partners. Zij zijn vrij de achternaam van hun partner te dragen.

Wilt u toch uw achternaam, de achternaam van uw kind of uw voornaam laten wijzigen, dan kunnen de advocaten van TEN u hierover adviseren.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.