Kinderalimentatie

Familierecht

Kinderalimentatie

Wanneer u gaat scheiden of uw geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract beëindigt en u samen met uw partner kinderen heeft, dan krijgt u te maken met kinderalimentatie.

huwelijksproblemen

Kinderalimentatie is een bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van uw kinderen. Wanneer de kinderen vaker bij de ene ouder zijn dan bij de andere of de ene ouder fors meer verdient dan de andere ouder, dan bestaat er mogelijk recht op kinderalimentatie.

Kinderalimentatie bestaat uit een vast bedrag per maand. De advocaten van TEN kunnen u helpen bij het vaststellen van dit bedrag met behulp van de meest geavanceerde alimentatie-rekenprogramma’s. U kunt ook onderling afspraken maken met uw (ex-)partner. Komt u er samen niet uit? Dan kan mediation mogelijk een uitkomst bieden. Met de hulp van een van onze mediators kunt u mogelijk alsnog overeenstemming bereiken. Heeft u (in mediation) een bedrag aan kinderalimentatie afgesproken, dan is het verstandig om dit vast te leggen in het ouderschapsplan.

Komt u er alsnog niet uit? Dan kunt u de rechter vragen een bedrag aan kinderalimentatie vast te stellen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig die uw belangen behartigt. De advocaten van TEN kunnen deze procedure voor u voeren.

Het afgesproken of vastgestelde bedrag wordt in beginsel elk jaar verhoogd. Dit wordt de indexering van kinderalimentatie genoemd. De Minister voor Rechtsbescherming stelt jaarlijks het indexeringspercentage vast. Het indexeringspercentage voor het komende jaar wordt meestal rond november gepubliceerd.

Wilt u hulp bij het vaststellen van een bedrag aan kinderalimentatie of wilt u een procedure starten bij de rechtbank, neem dan contact op met de advocaten of mediators van TEN! Zij staan u graag te woord.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.