Afstamming

Familierecht

Afstamming

De biologische moeder van een kind wordt altijd automatisch juridisch moeder van het kind. Voor de vader of duomoeder is dit niet altijd het geval.

huwelijksproblemen

Erkenning of ontkenning van afstamming kan echter wel van essentieel belang zijn. Niet alleen op emotioneel gebied, maar ook in verband met het erfrecht en onderhoudsverplichtingen.

Bent u ten tijde van de geboorte van het kind met de biologische moeder gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan, dan wordt u automatisch juridisch vader van het kind. Voor de duomoeder geldt dat slechts indien de donor onbekend is. Wanneer het kind buiten huwelijk of geregistreerd partnerschap is geboren of wanneer het kind is geboren binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen en de donor wel bekend is, dan moet u het kind erkennen of adopteren om juridisch ouder te worden.

Wordt het kind geboren binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee mannen, dan werkt de wet helaas anders. De biologische moeder wordt ook nu automatisch juridisch moeder. Slechts één van de twee vaders kan het kind erkennen, waardoor hij juridisch vader wordt. Deze mogelijkheid bestaat voor de tweede vader echter niet. Hij kan alleen juridisch ouder worden door het kind te adopteren. Het juridisch moederschap van de biologische moeder stopt door deze adoptie.

De advocaten van TEN adviseren en procederen zo nodig over erkenning van een kind of over de mogelijkheden tot vernietiging van erkenning. Bovendien kunnen onze advocaten u helpen bij alle uiteenlopende ouderschapskwesties die onder verschillende omstandigheden kunnen ontstaan.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.