Fusies, overnames, overgang van onderneming & outsourcing

ARBEIDS- & AMBTENARENRECHT

Fusies, overnames, overgang van onderneming & outsourcing

Bij fusies, overnames en in- en outsoursingstrajecten komen verschillende ondernemingsrechtelijke en arbeidsrechtelijke vraagstukken aan de orde. Niet alleen de overname van het bedrijf zelf moet goed worden geregeld. Er moet ook worden gekeken naar de overgang van de medewerkers.

arbeidsrecht

In veel gevallen is bij enige voortzetting van een onderneming de Wet overgang van onderneming van toepassing. Het doel hiervan is de bescherming van de positie van de werknemers bij de overdraging van de onderneming. Wanneer sprake is van een overgang van onderneming, gaan de werknemers in beginsel met behoud van hun arbeidsvoorwaarden automatisch over op de overnemende partij. Als ondernemer krijgt u hierdoor mogelijk te maken met botsende voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de werknemers van de over te nemen onderneming andere arbeidsvoorwaarden kennen dan uw eigen medewerkers en dat u deze arbeidsvoorwaarden wilt harmoniseren.

Let bij een overgang van onderneming ook op de Wet op de Ondernemingsraden en de Wet Melding Collectief Ontslag. Ook is een degelijke due diligence een must, inclusief alle arbeidsrechtelijke en pensioenaspecten.

Heeft u plannen voor een overname, fusie of management buy-out of bent u daarbij betrokken? Zorg dan dat u de spelregels kent en weet op welke manier u de afspraken moet vastleggen. De specialisten van TEN zijn hier in thuis.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.