Vereffening

Erfrecht

Vereffening

Wanneer een erfenis beneficiair wordt aanvaard moet de nalatenschap worden vereffend volgens de wet.

arbeidsrecht

Als erfgenaam heeft u de keuze om de nalatenschap zuiver te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Wanneer een erfgenaam minderjarig is of wanneer de erfgenaam vreest dat de schulden hoger zijn dan de baten, wordt een erfenis beneficiair aanvaard. In dat geval moet de nalatenschap worden vereffend volgens de wet. De nalatenschap dient volgens bepaalde strenge regels gereed te worden gemaakt voor verdeling. Dit is de ‘wettelijke vereffening’. Deze vereffening van een nalatenschap heeft als doel om de goederen van een nalatenschap te gelde te maken om zo de schulden te kunnen betalen. Het is met name bedoeld om de belangen van schuldeisers te waarborgen. Vaak, maar niet altijd, is bij vereffening sprake van een negatieve nalatenschap of een nalatenschap met schulden.

Is een nalatenschap beneficiair aanvaard en is bij testament geen executeur benoemd, dan zijn de erfgenamen gezamenlijk vereffenaar. Zij dienen dan gezamenlijk zorg te dragen voor de vereffening. De rechtbank kan een vereffenaar benoemen die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de nalatenschap, bijvoorbeeld als tussen de erfgenamen conflicten ontstaan over de vereffening. De vereffenaar dient de nalatenschap als ‘goed vereffenaar’ te beheren en te vereffenen. Hierbij moet de vereffenaar in ieder geval zorgdragen voor de administratie, het informeren van schuldenaren en schuldeisers en het voorkomen dat schulden oplopen. Wilt u meer weten over de vereffening van een nalatenschap, kunt u dat hier lezen. (artikel ‘Vereffening van een nalatenschap: wat is het en hoe werkt het?’

Wilt u weten of de benoeming van een vereffenaar raadzaam is of waar u zich als vereffenaar aan moet houden? Wij adviseren u graag.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.