Executeur / afwikkelingsbewindvoerder

Erfrecht

Executeur / afwikkelingsbewindvoerder

Wanneer u komt te overlijden moet er veel geregeld worden. Denk hierbij aan het regelen van de uitvaart en de afwikkeling van de nalatenschap. U kunt hiervoor een executeur aanwijzen.

arbeidsrecht

Een executeur wordt bij testament benoemd om bepaalde taken op zich te nemen bij de uitvoering van het testament en helpt de erfgenamen bij de afwikkeling van de nalatenschap. De executeur kan ook degene zijn die bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen.

Je bent pas executeur als je in het testament van de overledene bent aangewezen én je deze benoeming hebt aanvaard. De wet bepaalt de taken en bevoegdheden van de executeur. In het testament kunnen deze bevoegdheden worden beperkt of uitgebreid. Met een afwikkelingsbewind wordt een executeur bijvoorbeeld ook bevoegd gemaakt om de nalatenschap zelfstandig te verdelen.

Veel geschillen in het erfrecht gaan over de manier waarop de executeur de erfenis afwikkelt. Bent u het niet eens met bepaalde handelingen van de executeur of wordt u als executeur op uw handelswijze aangesproken, vraag ons dan om advies. Wij helpen u graag.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.