Mediation verdieping
Rechtsgebied
Mediation
De mediators van TEN
Sta je op het punt om een echtscheidingsprocedure op te starten? Bedenk dan dat dit zowel veel emotionele als zakelijke aspecten met zich meebrengt. Bij een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed komt veel kijken. Zo zijn onderwerpen als een ouderschapsplan, echtscheidsconvenant, huwelijksvoorwaarden, verdeling van de gemeenschap van goederen, verevening van ouderdomspensioen, partneralimentatie en kinderalimentatie aan de orde van de dag.
Wat is een mediator?
Een scheidingsmediator helpt u om, door middel van onderling overleg, tot een gezamenlijke oplossing met uw (ex-)partner te komen. De mediator doet dit aan de hand van begeleiding tijdens gesprekken die worden gevoerd tussen u en uw partner. Gedurende deze mediation gesprekken bemiddelt en informeert de onpartijdige mediator u beiden. Op deze wijze kunt u respectvol uit elkaar.
Mediation gesprekken en vastlegging afspraken in een overeenkomst
Een mediation bestaat uit verschillende gesprekken. Tijdens deze gesprekken wordt er naar oplossingen gezocht, waar beide partijen mee kunnen instemmen. Zodra er overeenstemming is bereikt, is de mediation geslaagd.
De in overleg gemaakte afspraken over de scheiding worden door de mediator vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. De afspraken met betrekking de kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan. U kunt bij afspraken die in deze overeenkomsten worden vastgelegd denken aan afspraken over de verdeling van de gemeenschap van goederen, de afwikkeling van de huwelijksvoorwaarden, partneralimentatie, kinderalimentatie, de zorg- en opvoeding van de kinderen, een regeling over de opgebouwde ouderdomspensioenrechten etc.
Nadat de voornoemde afspraken tussen partijen zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en – wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn – een ouderschapsplan, wordt er een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding opgesteld door een van onze advocaat-mediators. Dit echtscheidingsverzoek wordt ingediend bij de rechtbank met het verzoek de echtscheiding uit te spreken en de afspraken over te nemen in de rechterlijke uitspraak.
Indien er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap dan is er geen rechterlijke beslissing nodig en behoeven het scheidingsconvenant en/of het ouderschapsplan niet aan de rechtbank te worden overgelegd, maar gelden deze stukken als overeenkomsten tussen de betrokken partijen.
Mediation: de voordelen
Tijdens de mediation geven onze mediators beide partners de ruimte hun meningen te uiten, zaken uit te praten en worden (creatieve) oplossingen bedacht en uitgewerkt. Door juist samen als partners in overleg te treden, zijn regelingen mogelijk die bij de rechter mogelijk niet tot stand kunnen worden gebracht. Bovendien is een in overleg tussen partijen tot stand gekomen regeling toekomst bestendiger waardoor de kans op een conflict tussen u beiden minder groot is dan bij een opgelegde beslissing van een rechter.
Naast het feit dat mediation zorgt voor een duurzame oplossing, kan dit u ook veel geld besparen. De kosten die uw scheiding met zich mee brengt, zijn namelijk bij mediation een stuk lager dan wanneer u bijvoorbeeld beiden een aparte advocaat inschakelt.
Onze mediators
TEN heeft deskundige scheidingsbemiddelaars voor u klaar staan. Onze mediators zijn professioneel, onpartijdig, betrokken, deskundig en bieden een luisterend oor. Uiteraard staan zij geregistreerd bij de Mediators federatie Nederland (MfN) en de Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Dat betekent dat kwaliteit gegarandeerd is.
Speelt er bij u ook een zaak waar u bemiddeling bij nodig heeft? De mediators van TEN staan voor u klaar!
Goed scheiden? Het kan!