algemene voorwaarden

Wat te doen als er sprake is van een battle of forms?

Ondernemingsrecht

Wat te doen als er sprake is van een battle of forms?

In dit deel van de reeks artikelen “Algemene voorwaarden, hoe zit dan ook alweer?” vertellen we over de Battle of forms, oftewel wat u kunt doen als zowel uw onderneming als uw contractpartij gebruikmaakt van (eigen) algemene voorwaarden. Want uw voorwaarden staan inhoudelijk waarschijnlijk lijnrecht tegenover die van uw contractpartij. Zoals de inkoopvoorwaarden tegenover de verkoopvoorwaarden. Maar welke voorwaarden zijn in zo’n geval nu van toepassing?

 

De Battle of forms, wie wint?

Als beide partijen hun eigen algemene voorwaarden op dezelfde overeenkomst van toepassing verklaren, dan geldt in dat geval de eerste verwijzing, tenzij bij de tweede verwijzing de toepasselijkheid van de in de eerste verwijzing genoemde algemene voorwaarden uitdrukkelijk van de hand worden gewezen. Met andere woorden: de “battle of forms” wordt gewonnen door de partij die als eerste verwijst naar zijn algemene voorwaarden, tenzij de andere partij (in zijn reactie) de toepasselijkheid daarvan uitdrukkelijk van de hand wijst.

Wat onder “uitdrukkelijk van de hand wijzen” van de voorwaarden van de afnemer moet worden verstaan is in zijn algemeenheid niet te zeggen. Het is in ieder geval onvoldoende om:

  • alléén te verwijzen naar de eigen algemene voorwaarden;
  • een afweerclausule in de eigen algemene voorwaarden (namelijk dat uitsluitend die voorwaarden van toepassing zijn) op te nemen;
  • onderaan het briefpapier voorgedrukt op te nemen dat alléén de eigen algemene voorwaarden van toepassing zijn.

Mijn advies luidt dan ook om in zo’n geval nadrukkelijk en schriftelijk (en liefst niet in een standaardtekst) aan te geven dat met de algemene voorwaarden van de andere partij niet akkoord wordt gegaan en dat alleen de eigen algemene voorwaarden op de overeenkomst toepasselijk zijn.

Battle of forms, gelijkspel

Soms staan de algemene voorwaarden van contractpartijen vaak lijnrecht tegenover elkaar. In dat geval kan het zo zijn dat er gewoon geen algemene voorwaarden van toepassing zijn op de overeenkomst. Dit houdt alleen wel in dat het aan te raden is om het contract uit te breiden met een aantal bepalingen die normaal in de algemene voorwaarden staan, zodat discussie in de toekomst kan worden voorkomen. De partijen zullen onderling deze voorwaarden moeten uitonderhandelen.

Onze ondernemingsrechtadvocaten hebben veel ervaring met het opstellen van en onderhandelen over algemene voorwaarden. Omdat wij beschikken over uitstekende modelprogramma’s kunnen wij u altijd optimaal van dienst zijn tegen scherpe prijzen.

Meer weten over algemene voorwaarden

Heeft u een andere vraag m.b.t. algemene voorwaarden? Laat het ons dan weten of lees de andere artikelen over algemene voorwaarden. Misschien staat uw vraag erbij.

Deel 1: wat zijn algemene voorwaarden nu eigenlijk, wat is het belang en is het verplicht? 

Deel 2: hoe past u de algemene voorwaarden toe?

Deel 4: wanneer kunt u een beroep doen op de algemene voorwaarden?