alimentatie 2022

Indexering alimentatie 2023

Personen- en familierecht

Indexering alimentatie 2023

Alimentatie 2023

De partner- en kinderalimentatie moet in 2023 in beginsel met 3,4% worden verhoogd. Let op, want het alimentatiebedrag wordt niet automatisch aangepast. U krijgt hiervan ook geen bericht van de overheid.

De alimentatieverhoging geldt voor zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie. De verhoging met de jaarlijkse indexeringspercentages is wettelijk verplicht. Een alimentatieplichtige moet dus zelf de alimentatie verhogen met het actuele percentage. De gedachte hierachter is dat daardoor de koopkracht van de alimentatiegerechtigde op peil blijft. De indexering van alimentatiebedragen volgt de ontwikkeling van het loonpeil.

Het is mogelijk om de indexering van partneralimentatie uit te sluiten of anders te regelen. Dat moet schriftelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. Het is dan niet verplicht de alimentatie te verhogen of te verhogen met bijvoorbeeld een ander percentage. Als dit niet schriftelijk is vastgelegd en de alimentatieplichtige indexeert het te betalen bedrag niet, dan kan de alimentatiegerechtigde de niet betaalde verhoging laten innen.

Wilt u hier meer over weten?

Meer informatie over hoeveel alimentatie in 2023 moet worden betaald leest u in het artikel “Hoeveel alimentatie moet ik betalen?” En hebt u in uw huwelijkse voorwaarden een (periodiek) verrekenbeding opgenomen? Dan adviseren wij u dit jaar nog te verrekenen. Meer informatie hierover leest u in het artikel “Vergeet niet te verrekenen!”.

Heeft u vragen over wat dit betekent voor uw situatie? Neem dan contact met ons op via: [email protected]