voornaam wijzigen

Wilt u uw voornaam wijzigen of die van uw kind?

Personen- en familierecht

Wilt u uw voornaam wijzigen of die van uw kind?

Vaak worden in het kader van een echtscheiding, dezelfde of vergelijkbare vragen gesteld. In deze reeks artikelen “De meest gestelde vragen in het kader van een echtscheiding” zullen de familierecht advocaten van TEN een aantal van deze vragen beantwoorden.

Vraag:

Wilt u uw voornaam wijzigen of die van uw kind (jonger dan 18 jaar)?

Antwoord:

U kunt uw voornaam of die van uw kind (jonger dan 18 jaar) wijzigen. Er dient dan door een advocaat een verzoek te worden ingediend bij de rechtbank. Echter, een voornaam mag niet zomaar worden gewijzigd. Een voornaam mag worden gewijzigd indien een van de onderstaande redenen van toepassing is:

  • Adoptie
  • Betekenis van een Nederlandse voornaam in het buitenland of van een buitenlandse voornaam in Nederland
  • Geslachtswijziging
  • Gepest worden met voornaam
  • Religie
  • Psychisch lijden onder een voornaam
  • Het bestaan of ontbreken van een nauwe/persoonlijke band (vernoeming, toevoegen of verwijderen van doopnamen of extra voornamen)

Verloop traject voornaamswijziging

Het is belangrijk dat goed gemotiveerd wordt aangegeven waarom de voornaamswijziging gewenst is. Als dat niet voldoende wordt gedaan, dan bestaat het risico dat het verzoek wordt afgewezen en bent u de gemaakte kosten kwijt. Ook komt het voor dat de rechter een zitting (mondelinge behandeling op de rechtbank) gelast.

De rechtbank handelt de procedure tot voornaamswijziging meestal schriftelijk af. Indien de rechter na het lezen van het verzoekschrift meer informatie nodig heeft om te beslissen, zal er alsnog een mondelinge behandeling plaatsvinden. Bijvoorbeeld wanneer er een belanghebbende (bijvoorbeeld een van de ouders) is die het niet eens is met het verzoek of wanneer er is sprake van een andere reden.

Kiezen van een voornaam

Er zijn maar weinig beperkingen aan de voornamen die in Nederland te kiezen zijn. In de wet staat dat de voornaam niet ongepast mag zijn en geen bestaande achternaam mag zijn.

Achternaam veranderen

Dit artikel is toegespitst op de voornaamswijziging. Wilt u uw achternaam wijzigen of die van uw kind? Dat kan ook, echter heeft u daar geen advocaat voor nodig. Alle info over de achternaamswijziging en de kosten daarvan is te vinden op de website van Justis.

Wilt u meer weten over de voornaamswijziging? Of wilt u zelf uw voornaam wijzigen of die van uw kind? Neem gerust contact met ons op.

Heeft u ook een vraag en wilt u die graag terugzien in de volgende ‘De meest gestelde vragen in het kader van de echtscheiding’, laat het ons dan weten!

Geschreven door

Linda van Putten – van den Heuvel

advocaat 
familierecht

linda van putten van den heuvel