QA Arbeidsongeschiktheid_website

Slapend dienstverband: wat u als werkgever moet weten

Arbeids- en ambtenarenrecht

Slapend dienstverband: wat u als werkgever moet weten

Heeft u een werknemer die bijna of al 2 jaar arbeidsongeschikt is? In dat geval bent u als werkgever verplicht mee te werken aan de beëindiging van het dienstverband als de werknemer hierom verzoekt. In dit artikel leggen we uit hoe dit proces precies werkt, wat uw verantwoordelijkheden zijn, en hoe u kunt voorkomen dat u voor onverwachte kosten of verplichtingen komt te staan.

Wat is een slapend dienstverband?

Een slapend dienstverband betekent dat een werknemer na 2 jaar ziekte formeel nog in dienst is, maar geen salaris meer ontvangt. Hoewel de arbeidsovereenkomst officieel blijft bestaan, zijn de werkzaamheden en de loondoorbetaling gestopt.

Waarom slapende dienstverbanden bestaan

Slapende dienstverbanden werden door werkgevers gebruikt om betaling van de transitievergoeding na 2 jaar ziekte te vermijden. Sinds 1 april 2020 is er echter een compensatieregeling waarmee werkgevers de betaalde transitievergoedingen kunnen terugvorderen. Hierdoor is de financiële motivatie om dienstverbanden slapend te houden grotendeels verdwenen. Het is juridisch niet langer toegestaan om een dienstverband slapend te houden als de werknemer vraagt om beëindiging. Hoewel de werknemer het recht heeft om de beëindiging van het dienstverband te verzoeken na 2 jaar ziekte, blijft het in de praktijk vaak de werkgever die het initiatief neemt om het dienstverband te beëindigen.

Verplichting om slapend dienstverband te beëindigen?

Als werkgever bent u over het algemeen verplicht om in te stemmen met de beëindiging van een slapend dienstverband, zodra een werknemer hier na 2 jaar ziekte om verzoekt. Deze verplichting komt voort uit een arrest van de Hoge Raad uit 2019, waarin wordt benadrukt dat een ‘goed werkgever’ moet instemmen met een dergelijk verzoek. Dit heeft te maken met de compensatieregeling voor de transitievergoeding, waardoor het financiële belang voor werkgevers om het dienstverband slapend te houden grotendeels is verdwenen.

Gevolgen van het niet instemmen met beëindiging

Als u niet instemt met de beëindiging van het dienstverband, kan de werknemer juridische stappen ondernemen om de beëindiging af te dwingen. Dit kan leiden tot verplichte uitbetaling van de transitievergoeding en mogelijk hoge kosten door juridische procedures.

Uitzonderingen op de verplichting tot beëindiging

Er zijn omstandigheden waarin u niet verplicht bent om een slapend dienstverband te beëindigen, zelfs als de werknemer daarom vraagt. U moet dan aantonen dat u een gerechtvaardigd belang heeft, zoals het realistische vooruitzicht op re-integratie van de werknemer. In dat geval heeft u de verantwoordelijkheid om de werknemer te ondersteunen bij de terugkeer naar het werk zodra herstel optreedt.

Overwegingen voor beëindiging en compensatie

Als u niet wilt dat uw zieke werknemer op termijn terugkeert, is het verstandig om het dienstverband direct na 104 weken, oftewel na 2 jaar ziekte, te beëindigen. Dit gebeurt meestal met een vaststellingsovereenkomst (VSO). Let er wel op dat deze overeenkomst na 2 jaar ziekte wordt gesloten; anders komt u niet in aanmerking voor compensatie van de transitievergoeding. Op deze manier kunt u de kosten van het ontslag van de zieke werknemer minimaliseren.

Impact van uitgestelde beëindiging op de compensatie

Als u het dienstverband niet onmiddellijk na 2 jaar arbeidsongeschiktheid beëindigt, wordt de transitievergoeding niet volledig gecompenseerd. De periode waarin het dienstverband slapend wordt gehouden, komt namelijk niet in aanmerking voor compensatie. Dit geldt ook voor de periode waarin een loonsanctie van kracht is. Bovendien bouwt de werknemer gedurende deze extra periode nog steeds transitievergoeding op, wat de uiteindelijke kosten verhoogt

Voor meer informatie over de compensatie van de transitievergoeding bij ontslag van langdurig zieke werknemers, leest u ons artikel hierover.

Vragen over slapende dienstverbanden?

Heeft u te maken met langdurig zieke werknemers of slapende dienstverbanden binnen uw organisatie en zoekt u advies over de beste aanpak? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te ondersteunen met deskundig advies en praktische oplossingen.

Geschreven door

Emmie van de Venn-Koppens

advocaat
arbeidsrecht

Emmie-van-de-Venn-Koppens