Vastgoedrecht zekerheden

Vastgoed­recht

Zekerheden

Wanneer u een bepaald geldbedrag aan iemand heeft geleend, wilt u ook de zekerheid hebben dat dit bedrag wordt terugbetaald.

Vastgoedrecht

Bij het (uit)lenen van geld kunnen zich tal van risico’s voordoen, waaronder een faillissement. Om de kans dat u uw geld ook weer terugkrijgt zo groot mogelijk te maken, kunt u gebruik maken van zekerheden. De twee belangrijkste zekerheden zijn het pand- en hypotheekrecht.

Een recht van hypotheek kan worden gevestigd op een registergoed, zoals gronden of woningen. Een pandrecht kan worden gevestigd op alle goederen die geen registergoederen zijn. Hierbij kunt u denken aan roerende zaken (auto of inboedel), vorderingen of aandelen.

Wanneer u een pand- of hypotheekrecht op een goed heeft gevestigd, heeft u het recht van parate executie. Dit wil zeggen dat u het goed mag verkopen en u zich op de opbrengst mag verhalen. Dit recht geldt zelfs wanneer de schuldenaar in staat van faillissement verkeert. U wordt hiernaast in een faillissement gezien als separate schuldeiser, waardoor uw vordering voorrang heeft boven de andere vorderingen.

Naast het pand- en hypotheek recht kent de wet nog meer zekerheden om ervoor te zorgen dat u uw geld terug kunt krijgen. Bij het sluiten van contracten is goed advies over zekerheden essentieel. TEN Advocaten heeft ruime ervaring op het gebied van zekerheden, zoals pandrecht en hypotheek. Neem gerust contact met ons op dan denken wij met u mee!

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.