Vastgoedrecht non-conformiteit

Vastgoed­recht

Non-conformiteit

Bij de (aan)koop van vastgoed komt het vaak voor dat er sprake is van zogenaamde verborgen gebreken. Denk aan lekkages, boktor of dakbedekking die niet voldoet. Wanneer deze gebreken u als koper niet bekend waren of bijvoorbeeld door onderzoek ook niet bekend konden zijn, is sprake van non-conformiteit.

Vastgoedrecht

In een koopovereenkomst wordt door de verkoper vaak gegarandeerd dat een verkochte zaak de eigenschappen bezit die u op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten. Als er sprake is van een verborgen gebrek, voldoet de zaak niet aan hetgeen u op basis van de koopovereenkomst mocht verwachten en is er sprake van non-conformiteit. De eisen die aan een goed mogen worden gesteld, zijn niet alleen afhankelijk van datgene dat in de koopovereenkomst staat, maar ook van de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper heeft gedaan.

De bewijslast dat er sprake is van non-conformiteit ligt in beginsel bij de koper. Dit wil zeggen dat de koper moet aantonen dat het goed niet voldoet aan de eisen die u redelijkerwijs mocht verwachten op grond van de koopovereenkomst en de ontvangen informatie van de verkoper. Bij consumentenkoop geldt echter een omgekeerde bewijslast. Consumentenkoop wil zeggen dat een consument een product koopt bij een bedrijf of professional. In het geval dat een product dan binnen zes maanden na aankoop kapot gaat, kan de koper zich al beroepen op non-conformiteit. Het is dan aan de verkoper om te bewijzen dat het product wel degelijk voldeed op het moment van verkoop.

Is vast komen te staan dat de afgeleverde zaak niet aan de overeenkomst voldoet, dan is dus sprake van non-conformiteit. Volgens de wet is dan sprake van een wanprestatie. De koper heeft in dat geval verschillende rechten, zoals bijvoorbeeld het recht op herstel, vervanging of een schadevergoeding.

Als verkoper wilt u zich goed indekken. Garanties moeten maatwerk zijn. Bent u koper? Dan wilt u met aanspraak kunnen maken op schadevergoeding als er iets niet deugt. TEN Advocaten helpt u daarbij.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.