Vastgoedrecht aanbestedingsvraagstukken

Vastgoed­recht

Aanbestedingsvraagstukken

Aanbesteden is het in de markt zetten van een (overheids)opdracht. Ondernemers kunnen daarop inschrijven door een offerte in te dienen (de inschrijving).

Vastgoedrecht

Aanbestedende diensten, zoals de overheid of publiekrechtelijke instellingen, kopen jaarlijks voor vele tientallen miljarden euro’s aan diensten en goederen in. Alle geïnteresseerde partijen hebben een gelijke kans de opdracht binnen te halen. Maar wat als dat niet zo is? Hoe zit het met de rechtsbescherming? Is de gunningsbeslissing goed gemotiveerd?

Aanbesteden is het in de markt zetten van een (overheids)opdracht. Ondernemers kunnen daarop inschrijven door een offerte in te dienen (de inschrijving). Boven een bepaalde drempelwaarde zijn overheidsinstellingen verplicht een opdracht aan te besteden en moeten ze ook een van de voorgeschreven aanbestedingsprocedures volgen.

Commerciële instellingen hebben die verplichting niet, maar besteden hun opdrachten steeds vaker aan. Zij organiseren steeds vaker een procedure van offertevergelijking die het karakter heeft van een aanbesteding en waarop de aanbestedingsregels van toepassing kunnen zijn.

Bij een aanbesteding zorgt de opdrachtgever voor een uitgebreide omschrijving van de gewenste levering van producten en/of diensten. Ook wordt bij een aanbesteding door de opdrachtgever een pakket van gedetailleerde eisen geformuleerd waar de inschrijvers aan moeten voldoen. Er wordt een selectiecriterium voor de aanbesteding opgenomen. Denk hierbij aan alleen prijs of een combinatie met een weging tussen prijs en kwaliteit.

Aanbestedingen vinden veel plaats in de bouwsector, de zorgsector, ICT, de publieke sector en vervoer.

De advocaten van TEN staan u bij in elke fase van een aanbestedingsprocedure. Van bestek tot kort geding. Of u nu inschrijver of aanbesteder bent.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.