
Surseance van betaling aanvragen? Dit moet u weten als ondernemer
Surseance van betaling aanvragen? Dit moet u weten als ondernemer
Staat uw onderneming onder financiële druk? Dan kan surseance van betaling tijdelijke financiële ademruimte bieden om uw schulden te herstructureren en een faillissement te voorkomen. In dit artikel leest u wat surseance van betaling inhoudt, hoe het proces werkt en welke stappen u direct kunt zetten om uw bedrijf weer op de rails te krijgen.
Inhoudsopgave
- Wat is surseance van betaling?
- Wanneer komt u in aanmerking voor surseance van betaling?
- Hoe bereidt u zich voor op een surseanceaanvraag?
- Stappenplan: hoe werkt surseance van betaling?
- Veelgestelde vragen over surseance van betaling
- Veelvoorkomende valkuilen en hoe u ze vermijdt
- Neem de eerste stap naar herstel
Wat is surseance van betaling?
Surseance van betaling is een juridische regeling voor bedrijven die tijdelijk hun rekeningen niet kunnen betalen. Hiermee wordt algemeen uitstel van betaling verkregen en de regeling werkt daarmee als een ‘pauzeknop’: schuldeisers mogen tijdens het uitstel van betaling bijvoorbeeld geen incasso’s of rechtszaken starten en dus schulden opeisen die onder de werking van de surseance van betaling vallen. Ook blijven al aangevangen executies geschorst en komen gelegde beslagen te vervallen. Hiermee krijgt u tijd om uw financiën op orde te brengen.
In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat u:
- Kunt werken aan herstel – U krijgt de tijd om een gedegen herstelplan op te stellen, terwijl u beschermd bent tegen schuldeisers. Zo kunt u aan de toekomst van uw onderneming werken, zonder druk van incasso’s of rechtszaken.
- De regie houdt over uw bedrijf – Anders dan bij faillissement behoudt u de leiding over uw onderneming. U zet de bedrijfsactiviteiten voort en neemt zelf beslissingen, uiteraard in samenspraak met de bewindvoerder die u met expertise terzijde staat.
- Werkgelegenheid veilig wordt gesteld – Uw werknemers behouden hun baan, wat essentieel is voor de continuïteit van uw onderneming. Zo behoudt u de waardevolle kennis en ervaring binnen uw bedrijf en voorkomt u onrust op de werkvloer.
- Sterker staat in onderhandelingen – U krijgt een betere onderhandelingspositie om met schuldeisers tot werkbare afspraken te komen.
Belangrijk! Tijd is een belangrijke factor. Uw kans op succes hangt af van hoe snel u handelt en van de kwaliteit van uw herstelplan.
Wanneer komt u in aanmerking voor surseance van betaling?
Surseance van betaling kan een belangrijke reddingsboei zijn voor bedrijven met (tijdelijke) financiële problemen, omdat een faillissement ermee kan worden voorkomen. Het is echter niet voor iedereen geschikt althans biedt het niet in alle gevallen uitkomst.Hieronder leest u aan welke voorwaarden uw bedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen:
1. De juiste bedrijfsvorm
Surseance van betaling is alleen mogelijk voor rechtspersonen zoals BV’s en NV’s. Heeft u een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (VOF)? Dan moet gebruik worden gemaakt van een andere regeling, de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen), al dan niet na een daaraan voorafgaand faillissement (aangezien je met een eenmanszaak of VOF wel failliet verklaard kunt worden)
2. Perspectief op herstel
Om surseance van betaling succesvol aan te vragen/te gebruiken, moet er sprake zijn van een realistisch vooruitzicht op financieel herstel. Dit houdt in:
- Tijdelijke betalingsproblemen: Uw bedrijf kan op dit moment niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen, maar dit is niet structureel.
- Een gezond bedrijfsmodel: De kernactiviteiten van uw bedrijf zijn levensvatbaar en bieden perspectief.
- Aantoonbaar herstelperspectief: U kunt met cijfers en plannen onderbouwen dat uw bedrijf binnen een redelijke termijn weer financieel gezond kan worden.
- Toekomstplannen en strategie: U bent in staat een overtuigend herstelplan te presenteren dat vertrouwen wekt bij schuldeisers en de rechtbank.
3. Een actuele en overzichtelijke administratie
Een goede administratie is cruciaal voor een succesvolle surseanceaanvraag. U moet kunnen aantonen dat u de situatie beheerst en gericht aan een oplossing werkt. Belangrijke punten zijn:
- Volledige boekhouding: Uw financiële administratie moet actueel en volledig bijgewerkt zijn.
- Inzicht in schulden en verplichtingen: U heeft een overzicht van alle openstaande vorderingen en schuldeisers.
- Cashflow en prognoses: U heeft inzicht in de toekomstige inkomsten en uitgaven van uw bedrijf en kunt aantonen dat herstel mogelijk is.
Hoe bereidt u zich voor op een surseanceaanvraag?
Een goede voorbereiding verhoogt uw kans op een succesvolle surseanceaanvraag:
- Het begint met het op orde brengen van uw administratie. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten, zoals balansgegevens, schuldenoverzichten en financiële prognoses, overzichtelijk en compleet heeft. Dit geeft niet alleen uzelf helderheid, maar heeft u ook nodig voor uw aanvraag.
- Vervolgens is het belangrijk om uw financiële situatie grondig te analyseren. Breng de grootste uitdagingen in kaart en stel prioriteiten. Dit helpt u om gefocust te blijven en gerichte oplossingen te bedenken.
- Met een duidelijk overzicht kunt u een haalbaar herstelplan opstellen. Werk met realistische cijfers en stel concrete doelen die vertrouwen wekken bij de rechtbank en schuldeisers. Een goed herstelplan is niet alleen overtuigend, maar ook uitvoerbaar.
- Tot slot is deskundige begeleiding onmisbaar. Bij TEN Advocaten staan we klaar om u door het proces te leiden. We helpen u een sterke aanvraag in te dienen, valkuilen te vermijden en zorgen dat uw aanvraag voldoet aan alle eisen. Zo vergroot u de kans op een succesvolle uitkomst en kunt u gericht werken aan het herstel van uw onderneming.
Stappenplan: hoe werkt surseance van betaling?
Stap 1. Aanvraag indienen bij de rechtbank
Om surseance van betaling aan te vragen, dient u een verzoek in bij de rechtbank. Hierbij toont u – kort gezegd – aan:
- Dat uw bedrijf (tijdelijk) in financiële problemen verkeert.
- Dat uw onderneming levensvatbaar is en zicht heeft op herstel.
Tip: Wacht niet te lang met het indienen van de aanvraag! Schuldeisers kunnen anders zelf actie ondernemen, zoals beslaglegging of het aanvragen van uw faillissement. Als schuldeisers al beslag hebben gelegd met vervolgens executie van bezittingen of bijvoorbeeld al een faillissementsaanvraag hebben ingediend, kan dit de kans van slagen van surseance beperken. Door executie kan het immers zo zijn dat bijvoorbeeld al zaken te gelde zijn gemaakt, zonder dat dit teruggedraaid kan worden (terwijl die zaken van essentieel belang zijn voor het kunnen blijven uitvoeren van de bedrijfsactiviteiten). En als al faillissement is aangevraagd, kan geen surseance van betaling meer worden aangevraagd.
In sommige gevallen, waarin al bepaalde maatregelen zijn genomen door schuldeisers, is het dus nog steeds mogelijk is om surseance aan te vragen, maar wordt het proces aanzienlijk complexer en is de kans op succes dus kleiner.
Stap 2. Benoeming van een bewindvoerder
Na de aanvraag wijst de rechtbank een bewindvoerder aan. Deze:
- Verzamelt alle vorderingen en inventariseert de schuldeisers en hun claims.
- Informeert alle betrokken partijen over de voortgang.
- Houdt toezicht op uw financiële situatie en begeleidt het proces.
Stap 3. Opstellen van een plan voor herstructurering
Samen met de bewindvoerder stelt u een herstelplan op. Dit plan bevat:
- Een overzicht van uw financiële situatie.
- Een strategie om schulden af te lossen.
- Maatregelen om uw bedrijfsvoering te herstructureren en te versterken.
Het plan moet realistisch en overtuigend zijn om de steun van schuldeisers te winnen.
Stap 4. De stemronde: schuldeisers beslissen over uw herstelplan
Over het algemeen wordt de periode van uitstel benut om te reorganiseren en herstructureren. Tijdens de cruciale vergadering met uw schuldeisers presenteert u dan samen met de bewindvoerder uw herstelplan. De schuldeisers beoordelen uw voorstel, stellen vragen over de haalbaarheid en overwegen of ze vertrouwen hebben in uw aanpak. Een meerderheid moet instemmen met het plan – zonder deze steun kan uw reddingsplan niet doorgaan.
Let op: Surseance van betaling heeft alleen effect op concurrente schuldeisers. Dat zijn bijvoorbeeld leveranciers. Preferente schuldeisers, waaronder vallen schuldeisers met voorrang/een voorrecht, zoals schuldeisers met een pand- of hypotheekrecht, vallen hier niet onder. Voorbeelden van dergelijke schuldeisers zijn de bank of de belastingdienst.
Kort en goed betekent dit dus dat aan de (betalings)verplichtingen jegens preferente schuldeisers moet kunnen (blijven) worden voldaan én dat daarnaast een meerderheid van de concurrente schuldeisers instemmen met het plan.
Een gedegen voorbereiding is daarom essentieel. Een helder, realistisch en overtuigend plan vergroot uw kansen aanzienlijk dat schuldeisers (blijvend) met u in zee willen gaan.
Stap 5. De uitkomst: doorstart of faillissement
De stemming bepaalt direct uw toekomst als ondernemer. Bij goedkeuring van het plan kunt u opgelucht ademhalen – u krijgt de kans om uw onderneming weer gezond te maken. Met het akkoord als stevige basis kunt u bouwen aan een nieuwe toekomst, waarbij u natuurlijk wel de gemaakte afspraken nauwkeurig moet nakomen.
Wordt het plan niet goedgekeurd of blijkt het in de praktijk niet uitvoerbaar? Dan is een faillissement doorgaans de vervolgstap.
Tip: Als u te maken heeft met bijvoorbeeld preferente schuldeisers met hoge vorderingen, waarvoor surseance van betaling dus niet werkt, en u daarnaast ook andere zaken wenst te regelen/reorganiseren die in een surseance niet geregeld kunnen worden, dan kan een faillissement een beter alternatief zijn.
Tijdens een faillissement is het eenvoudiger om winstgevende of levensvatbare onderdelen van een bedrijf te verkopen, om die vervolgens middels een zogenaamde doorstart onder te brengen in een andere vennootschap. Wilt u meer weten over de gevolgen en mogelijkheden van een faillissement? Lees dan hier wat u moet doen bij een faillissement.
Veelgestelde vragen over surseance van betaling
Ondernemers die surseance overwegen, hebben vaak praktische vragen over het proces, de impact en de uitkomst. Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen.
Kan ik zelf surseance aanvragen zonder advocaat?
Ja, dat kan, maar het is de vraag hoe verstandig dat is. Professionele begeleiding door een advocaat of specialist verhoogt namelijk de kans op succes. Een insolventierecht specialist zorgt voor een correcte aanvraag, vermijdt valkuilen en onderbouwt uw verzoek overtuigend. Neem daarom tijdig contact op met een van onze specialisten van TEN Advocaten, die vervolgens met u kan meedenken wat in uw situatie het beste is.
Hoe snel beslist de rechtbank over mijn aanvraag?
De rechtbank streeft naar een snelle beslissing over voorlopige surseance. Meestal gebeurt dit binnen enkele dagen tot weken. De exacte doorlooptijd hangt echter af van de complexiteit van uw situatie en de volledigheid van uw aanvraag.
Kunnen schuldeisers bezwaar maken tegen surseance?
Ja, ten eerste kunnen schuldeisers bij de behandeling van de surseanceaanvraag kenbaar maken of zij uitstel van betaling wenselijk achten. Daarnaast kunnen schuldeisers (die zich eerder niet vóór het verlenen van de surseance hebben verklaard) hoger beroep instellen indien de surseance wordt verleend. Verder kunnen schuldeisers bij aanbieding van een akkoord tijdens surseance tegen stemmen als zij bijvoorbeeld twijfelen aan de levensvatbaarheid van de onderneming of de juistheid van de cijfers. Met een gedegen voorbereiding en een realistisch herstelplan minimaliseert u dit risico.
Wat betekent surseance voor mijn zakelijke relaties?
Surseance kan zorgen voor onzekerheid bij klanten en leveranciers. Proactieve communicatie is cruciaal. Zorg er daarom voor dat u belangrijke relaties tijdig informeert en transparant bent over uw plannen en herstelstrategie.
Wanneer kiest u voor surseance van betaling en wanneer voor faillissement?
Dit hangt volledig af van uw omstandigheden en dus de toestand van de onderneming. Surseance van betaling biedt kansen als uw financiële problemen tijdelijk zijn, uw bedrijfsmodel (na reorganisatie/herstructurering) levensvatbaar is en er mogelijkheden zijn voor herstel. Faillissement kan echter onvermijdelijk zijn als de schulden te groot zijn, de problemen structureel zijn en er geen middelen meer zijn om uw lopende verplichtingen te dekken.
Wat gebeurt er na de goedkeuring van surseance van betaling?
Na goedkeuring van uw surseanceaanvraag begint een belangrijke fase waarin u uw herstelplan uitvoert. Het is essentieel om strikt volgens het plan te werken en gemaakte afspraken na te komen. Regelmatige communicatie met de bewindvoerder helpt om de voortgang te bewaken en uitdagingen aan te pakken.
Veelvoorkomende valkuilen en hoe u ze vermijdt
In de praktijk zien we ondernemers regelmatig tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. De belangrijkste valkuilen zijn:
- Te laat actie ondernemen, waardoor schuldeisers u voor zijn met juridische stappen. Dit beperkt uw mogelijkheden aanzienlijk, omdat een surseance van betaling dan geen kans van slagen heeft.
- Het opstellen van onrealistische herstelplannen die het vertrouwen van schuldeisers ondermijnen. Een gedegen en haalbaar plan is essentieel voor succes.
- Onvoldoende juridische begeleiding inschakelen, wat de kans op procedurele fouten in de aanvraag vergroot en uw positie kan verzwakken.
TEN Advocaten helpt u deze valkuilen te vermijden door u vanaf het begin professioneel te begeleiden. Met onze ervaring zorgen we voor een gedegen voorbereiding en een soepel verloop van het gehele traject.
Neem de eerste stap naar herstel
Heeft u financiële zorgen over uw onderneming? Wacht niet tot het te laat is. Bij TEN Advocaten zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van ondernemers bij surseance trajecten. Onze praktische aanpak en persoonlijke begeleiding zorgen ervoor dat u precies de juiste stappen zet voor een succesvol herstel van uw bedrijf.
Zo helpen wij u bij:
- Snelle analyse van uw situatie;
- Helder overzicht van uw mogelijkheden (surseance van betaling, faillissement, of eventueel een andere manier voor buitengerechtelijke sanering van schulden);
- Direct een concrete aanpak;
- Persoonlijke begeleiding door ervaren specialisten.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen bekijken we uw situatie en bespreken we hoe wij u kunnen helpen om uw bedrijf weer op de rails te krijgen.