kinderen met de feestdagen

Partner- of kinderalimentatie 2021

Personen- en familierecht

Partner- of kinderalimentatie 2021

Betaalt of ontvangt u alimentatie? De partner- of kinderalimentatie wordt in 2021 met 3% verhoogd. Let op, want het alimentatiebedrag wordt niet automatisch aangepast. U krijgt hiervan ook geen bericht van de overheid.

De alimentatieverhoging geldt voor zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie. De verhoging van de jaarlijkse indexeringspercentages is wettelijk verplicht. Een alimentatieplichtige moet dus zelf de alimentatie verhogen met het actuele percentage. De gedachte hierachter is dat daardoor de koopkracht van de alimentatiegerechtigde op peil blijft. De indexering van alimentatiebedragen volgt de ontwikkeling van het loonpeil.

Het is mogelijk om de indexering van partneralimentatie uit te sluiten. Dat moet schriftelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. Het is dan niet verplicht de alimentatie te verhogen. Als dit niet schriftelijk is vastgelegd en de alimentatieplichtige indexeert het te betalen bedrag niet, dan kan de alimentatiegerechtigde de niet betaalde verhoging laten innen.

Heeft u vragen over wat dit betekent voor uw situatie? Neem dan contact met ons op via: [email protected]

Vaak worden in het kader van een echtscheiding dezelfde of vergelijkbare vragen gesteld. In een tiental artikelen hebben de familierecht advocaten van TEN reeds een aantal van deze vragen beantwoord. Lees de vragen hier.