Ondernemingsrecht verdieping

Rechtsgebied

Ondernemingsrecht

De ondernemingsrechtadvocaten van TEN

Onze ondernemingsrecht advocaten hebben uitgebreide kennis en ervaring om u goed te adviseren over ondernemingsrechtelijke vraagstukken zoals fusies, overnames, geschillen binnen uw onderneming, (het vestigen van) zekerheidsrechten en het opstellen van (aandeelhouders)overeenkomsten en algemene voorwaarden.

bel
De oprichting van een onderneming

Voor een ondernemer begint het met het maken van de keuze over de rechtsvorm. Gaat u uw onderneming drijven als eenmanszaak, gaat u samen met anderen werken in een vennootschap onder firma (v.o.f.) of richt u bijvoorbeeld een besloten vennootschap (B.V.) op? U wilt uw onderneming graag beschermen en risico’s verkleinen, door de juiste contracten op te stellen en goede afspraken te maken met derden. Denk daarbij aan inkoop- en leveringsvoorwaarden, algemene voorwaarden, samenwerkingsovereenkomsten en aandeelhoudersovereenkomsten.

Iedere onderneming heeft (op enig moment) financiering nodig. Dat kan met uw eigen geld of bijvoorbeeld met financiering door een bank. In beide gevallen is het van essentieel belang dat u zich goed laat voorlichten over de gevaren, risico’s én de mogelijkheden om het beschikbaar gestelde bedrag terug te betalen. Zeker in het geval het niet goed gaat met uw onderneming en deze niet in staat is aan de (betalings)verplichtingen te voldoen. Ook als u zelf geld leent aan iemand, is het van belang vooraf na te denken over de juiste zekerheden zoals pandrecht en hypotheekrecht, én deze correct te (laten) vestigen. TEN is gespecialiseerd in het adviseren omtrent zekerheidsrechten zoals een eigendomsvoorbehoud, een retentierecht, het inroepen van een recht van reclame, de advisering rondom het vestigen van pand- en hypotheekrechten en de uitwinning van deze zekerheidsrechten.

Het opstellen van deze contracten is maatwerk: iedere onderneming is verschillend. Onze ondernemingsrecht advocaten denken met u mee en begeleiden u bij het inrichten van uw onderneming en het opstellen van de benodigde documenten bij de door u gekozen ondernemingsvorm. Het is hierbij van belang dat risico’s en mogelijkheden in kaart worden gebracht, zodat eventuele toekomstige geschillen zoveel mogelijk worden voorkomen. De advocaten van TEN zijn op de hoogte van de nieuwste wetgeving en rechterlijke uitspraken.

Geschillen, adviseren en procederen

Na het oprichten van uw onderneming zijn er allerlei situaties denkbaar waar u als ondernemer mee te maken kunt krijgen: geschillen tussen aandeelhouders, een herstructurering, ontslag van een bestuurder of aansprakelijkstelling van een bestuurder. Bestuurdersaansprakelijkheid kan in verschillende vormen voorkomen, waaronder interne aansprakelijkheid, externe aansprakelijkheid of aansprakelijkheid in faillissement. Veel van onze ondernemingsrechtadvocaten treden ook op als curator in faillissementen. Zij weten bij uitstek hoe te handelen als u als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld. Onze ondernemingsrechtadvocaten worden ook veel ingeschakeld op het moment dat er sprake is van een dreigend geschil. Als sparringpartner kunnen zij u helpen bij de strategie en zo nodig bij de opbouw van een dossier, voor het geval het later onverhoopt toch mis mocht gaan. Indien een discussie uit de hand loopt, nemen onze advocaten maatregelen, zoals het leggen van (conservatoir) beslag of het starten van een procedure bij de rechtbank, waaronder een kort geding,

Ook bij de positievere kanten van het ondernemen zijn onze advocaten u graag van dienst, zoals bij het houden van een aandeelhoudersvergadering, het nemen van besluiten, het verkopen of kopen van aandelen, of juist een activa/passiva transactie.

Onderneming kopen of verkopen

Het moment kan aanbreken dat u besluit uw bedrijf over te dragen. Of dat u juist op overnamepad gaat. Hierbij gaat u natuurlijk niet over één nacht ijs: dit zijn vaak éénmalige beslissingen. Onze ondernemingsrechtadvocaten kunnen u in het hele overnametraject begeleiden, van begin tot eind. Wij kunnen u ook assisteren bij het aangaan van financieringsconstructies, management buy-outs, joint-ventures of participaties, nationaal en – mede door ons Europese netwerk van advocatenkantoren- internationaal.

Wij hebben ruime ervaring met het opstellen van bijvoorbeeld een geheimhoudingsverklaring, een intentieovereenkomst, het uitvoeren van due diligence onderzoeken naar de mogelijke valkuilen van de transactie, het opstellen van de uiteindelijke koopovereenkomst en het behandelen van eventuele post-closing geschillen. Bovendien kunnen wij snel en efficiënt schakelen met gespecialiseerde notarissen die de benodigde formaliteiten voor u kunnen verzorgen.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact op met één van onze specialisten.

TEN pakket onderneming

Op zakenpartners moet u kunnen vertrouwen. Zakendoen is immers mensenwerk. Voor het geval er een meningsverschil of conflict ontstaat, is het belangrijk afspraken vooraf helder vast te leggen. U wilt uw onderneming beschermen en het risico op een geschil zo klein mogelijk maken. Het op de juiste wijze vastleggen van afspraken en voorwaarden intern en extern is daarbij van belang. TEN zorgt ervoor dat uw contracten en algemene voorwaarden op orde zijn.

> Klik voor informatie over het TEN pakket onderneming hier. 

Contact

TEN heeft een uitgebreid team van ondernemingsrechtadvocaten met ieder een eigen specialisme. Door onze ruime ervaring kunnen onze advocaten u in alle aspecten van het ondernemingsrecht adviseren, begeleiden en bijstaan in een procedure.

Meer weten? Neem contact op met één van onze ondernemingsrechtadvocaten.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.