QA Arbeidsongeschiktheid_website

Aanpak bij het niet nakomen van re-integratieverplichtingen

Arbeids- en ambtenarenrecht

Aanpak bij het niet nakomen van re-integratieverplichtingen

Als uw werknemer ziek is, moeten jullie samenwerken aan de terugkeer naar de werkvloer. Maar wat doet u  als uw werknemer zijn of haar re-integratieverplichtingen niet nakomt? Bijvoorbeeld, als uw werknemer weigert  om passend werk te verrichten of de voorgeschreven richtlijnen niet opvolgt. Hoe behartigt u dan uw belangen als werkgever terwijl u tegelijkertijd de juiste procedures volgt? Dit artikel biedt praktische handvatten om deze problemen effectief aan te pakken en risico’s te beperken.

De re-integratieverplichtingen van uw werknemer

Uw werknemer moet meewerken aan zijn re-integratie. Dat betekent dat hij of zij:

  • Gehoor moet geven aan redelijke voorstellen van de werkgever;
  • Moet meewerken aan het opstellen van een plan van aanpak;
  • Passende arbeid moet verrichten;

Van uw werknemer wordt verwacht dat hij zelf een proactieve houding aanneemt en zelf met ideeën voor de re-integratie komt.

Risico op loonsanctie als werknemer niet meewerkt aan de re-integratie

Het UWV kan een loonsanctie opleggen als er te weinig aan de re-integratie is gedaan. Zo’n sanctie resulteert in een verlenging van de periode waarin u verplicht bent om het loon door te betalen tot maximaal 1 jaar. In ons artikel over de loonsanctie, leest u wat dit inhoudt en wanneer het UWV deze sanctie precies kan opleggen.

Stappenplan bij niet meewerken aan de re-integratie

Stap 1: schriftelijke waarschuwing

Zodra u merkt dat uw werknemer zijn of haar verplichtingen niet nakomt, begint u met het versturen van een schriftelijke waarschuwing aan uw werknemer. Leg hierin duidelijk uit wat de consequenties zijn van het niet nakomen van de re-integratieverplichtingen. Dit kan variëren van een loonopschorting of een loonstop tot zelfs mogelijk ontslag, afhankelijk van de specifieke situatie en de ernst van de tekortkoming.

Een schriftelijke waarschuwing is daarbij niet alleen een juridische formaliteit, maar ook een kans om uw werknemer te motiveren in actie te komen door de ernst van de situatie te benadrukken.

Stap 2: staak de loonbetaling

Als de waarschuwing geen effect heeft, heeft u het recht om de loonbetaling te onderbreken met een loonopschorting of loonstop. De keuze tussen een loonopschorting of een loonstop is afhankelijk van hoe de werknemer de re-integratievoorschriften heeft overtreden.

  • Loonopschorting: de werknemer werkt niet mee aan de controlevoorschriften, waardoor u niet in staat bent om het recht op loondoorbetaling vast te stellen.
  • Loonstop: de werknemer weigert bijvoorbeeld passende arbeid  te verrichten of werkt niet mee aan het plan van aanpak.

Voor meer gedetailleerde informatie over deze maatregelen, raadpleegt u onze artikelen over loonopschorting en loonstop.

Belangrijk! Documenteer deze stap schriftelijk. Dit is niet alleen een goede praktijk, maar ook een wettelijke vereiste.

Stap 3: vraag zonodig een deskundigenoordeel van het UWV aan

Indien nodig, kunt u een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. Dit oordeel kan dienen als objectieve beoordeling van de situatie. Als u van mening bent dat u in uw recht staat, kunt u de werknemer ook vragen om zelf een deskundigenoordeel aan te vragen, waarbij u in uw communicatie vermeldt dat de werknemer recht heeft op een second opinion bij een andere bedrijfsarts.

Let op! U hebt dit deskundigenoordeel nodig als u een ontslagaanvraag wilt indienen bij de kantonrechter wegens verwijtbaar handelen van de werknemer. Vaak is een loonstop of loonopschorting echter al voldoende om de werknemer te prikkelen tot actie, waardoor een deskundigenoordeel niet altijd nodig is.

Stap 4: overweeg het dienstverband te beëindigen

Als de voorgaande stappen niet tot een oplossing leiden, kunt u ontslag overwegen. Een dergelijk besluit moet echter zorgvuldig worden genomen, goed onderbouwd zijn  en bovendien voldoen aan de actuele arbeidswetgeving. Documenteer daarom zorgvuldig alle acties die u hebt ondernomen en overweeg om een arbeidsrechtspecialist mee te laten kijken, zodat u zeker weet dat u op een correcte wijze handelt.

Houd er rekening mee dat er bij het niet naleven van re-integratieverplichtingen in de praktijk snel een conflict ontstaat. In veel gevallen wordt er dan – als er afspraken kunnen worden gemaakt over een betermelding op termijn- een vaststellingsovereenkomst (VSO) gesloten. Overweeg dan ook of een VSO een betere oplossing biedt voordat u de ontslagaanvraag indient.

Kies voor een effectieve aanpak bij re-integratieproblemen

Het aanpakken van werknemers die hun re-integratieverplichtingen niet nakomen, vereist een gestructureerde aanpak. Heeft u hierbij ondersteuning of advies nodig? Onze experts staan klaar om u te begeleiden en te adviseren.

Een proactieve aanpak en deskundige begeleiding maken het verschil in het effectief oplossen van re-integratiekwesties en het minimaliseren van de risico’s voor uw bedrijf. Neem contact met ons op voor professioneel advies op maat. Dan weet u zeker dat u elke stap in het re-integratieproces van uw werknemer op de juiste wijze doorloopt.

Geschreven door

Emmie van de Venn-Koppens

advocaat
arbeidsrecht

Emmie-van-de-Venn-Koppens