
Mijn ex kan de kinderalimentatie niet meer betalen, wat moet ik nu doen?
Mijn ex kan de kinderalimentatie niet meer betalen, wat moet ik nu doen?
Vaak worden in het kader van een echtscheiding dezelfde of vergelijkbare vragen gesteld. In deze reeks artikelen “De meest gestelde vragen in het kader van een echtscheiding” beantwoorden de familierechtadvocaten van TEN een aantal van deze vragen.
Vraag: Mijn ex kan de kinderalimentatie niet meer betalen, wat moet ik nu doen?
Het korte antwoord luidt: Als uw ex de kinderalimentatie niet meer kan betalen, dan kunt u, afhankelijk van de alimentatieachterstand, terecht bij het LBIO of de rechter. Zij kunnen uw ex-partner verplichten de alimentatie te betalen, een betalingsregeling vastleggen of beslag (laten) leggen, om ervoor te zorgen dat u kinderalimentatie ontvangt.
Alimentatie is een financiële bijdrage in de kosten van levensonderhoud na een echtscheiding. De partner met de meeste inkomsten betaalt alimentatie aan de minder draagkrachtige partner en/of aan de kinderen uit de relatie. Er zijn twee vormen van alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie is verplicht als u minderjarige kinderen hebt. Partneralimentatie kan alleen worden gevraagd/verstrekt als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Over partneralimentatie maakt u afspraken met uw ex-partner.
Kosten lopen door
Als gescheiden ouder maakt u kosten voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Door de verplichte kinderalimentatie van uw ex-partner hoeft u deze financiële lasten niet alleen te dragen. Maar wat als uw ex-partner stopt met het betalen van de kinderalimentatie? Dit kan voor u grote financiële gevolgen hebben, want de kosten van de kinderen lopen gewoon door. Afhankelijk van de alimentatieachterstand zijn er verschillende mogelijkheden om tot een oplossing te komen.
Zelf contact opnemen
Allereerst kunt u proberen om met uw ex-partner te praten over de achterstallige betalingen van de kinderalimentatie. Misschien kunt u samen afspraken maken over hoe hij of zij weer gaat betalen. Als dat niet lukt, of als u geen contact krijgt, dan kunt u hulp vragen bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO).
Het LBIO inschakelen
Het LBIO is een organisatie van de overheid die kan helpen om niet-betaalde alimentatie te innen. Dit kost u niets; de kosten worden bij uw ex-partner in rekening gebracht. Om hulp van het LBIO te krijgen voor het innen van achterstallige alimentatie moet u aan een paar voorwaarden voldoen:
- De rechter heeft de alimentatie vastgesteld;
- Uw ex-partner heeft minstens 1 maand niet betaald;
- Het bedrag dat niet is betaalds, is minimaal € 10;
- De achterstand is niet ouder dan 6 maanden.
Als uw ex-partner financiële problemen heeft, kan het LBIO een betalingsregeling proberen te treffen, maar het doel is om de achterstallige betalingen binnen te krijgen. De meest gekozen manier door het LBIO om niet-betaalde alimentatie te innen is het leggen van loonbeslag.
Hulp van een advocaat
Als een gesprek met uw ex-partner niet helpt, of als u niet aan de voorwaarden van het LBIO voldoet, bijvoorbeeld als uw ex-partner al langer dan 6 maanden niet betaalt, dan kan een advocaat u helpen. De advocaat kan uw ex-partner een brief sturen om te vragen de achterstallige alimentatie te betalen. Meestal reageert uw ex-partner sneller op een brief van een advocaat. Als dat niet helpt, kan de advocaat de zaak aan de rechter voorleggen.
Wat doet de rechter?
De rechter onderzoekt de situatie van u en van uw ex-partner en kijkt bijvoorbeeld naar de hoogte van de alimentatie en hoe lang en hoeveel alimentatie niet is betaald. Ook kijkt de rechter naar de financiële situatie van uw ex-partner: wat zijn de inkomsten (zoals salaris en uitkeringen), wat is het vermogen (bezittingen zoals een huis, auto’s en spaargeld) en zijn er lopende schulden. Daarna beslist de rechter of uw ex-partner moet betalen en hoeveel. Er zijn dan verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld:
- De rechter geeft u gelijk en uw ex-partner moet alle achterstallige alimentatie betalen (plus de wettelijke rente als u daarom hebt gevraagd);
- De rechter geeft u geen gelijk en beslist dat uw ex-partner minder of helemaal geen achterstallige alimentatie hoeft te betalen;
- De rechter beslist dat uw ex-partner in het vervolg minder alimentatie hoeft te betalen, omdat de financiële omstandigheden van uw ex-partner zijn veranderd ten opzichte van de vorige berekening, bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid.
Een betalingsregeling voor uw ex
Als uw ex niet kán betalen, bijvoorbeeld omdat hij of zij (tijdelijk) niet genoeg geld heeft, dan kan de rechter een betalingsregeling opleggen. Uw ex-partner kan dan in termijnen betalen. Deze regeling kan gaan over de achterstallige alimentatie, maar ook over de toekomstige alimentatie. Dit zorgt ervoor dat u als ouder tóch (een deel van de) alimentatie ontvangt, ook als uw ex-partner (tijdelijk) financiële problemen heeft.
Strengere dwangmaatregelen
Als uw ex-partner wel geld heeft, maar niet wíl betalen, dan kan de rechter strengere maatregelen nemen, zoals loonbeslag of beslag op de bankrekening of goederen van uw ex-partner.
Meer informatie
Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer informatie over kinderalimentatie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de familierechtspecialisten van TEN Advocaten. Wij helpen u graag!