QA Arbeidsongeschiktheid_website

Loonstop: zo pakt u re-integratieproblemen goed aan

Arbeids- en ambtenarenrecht

Loonstop: zo pakt u re-integratieproblemen goed aan

Heeft u te maken met een moeizaam re-integratieproces van een werknemer? In dat geval kan een loonstop een passende maatregel zijn. Het is belangrijk om precies te begrijpen wat een loonstop inhoudt en hoe u deze op de juiste manier en op het juiste moment kunt toepassen. In dit artikel leggen we uit wat u moet weten, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat is een loonstop?

Een loonstop is een maatregel waarbij u  de loonbetalingen aan uw zieke werknemer volledig  stopzet. Deze sanctie zet u in als uw werknemer onvoldoende meewerkt aan zijn of haar re-integratie.

Verschil tussen loonstop en loonopschorting

Het fundamentele verschil is dat de werknemer bij een loonstop zijn recht op loon volledig verliest. Bij loonopschorting daarentegen blijft de aanspraak op loon behouden  maar wordt de betaling tijdelijk opgeschort.

In welke situaties past u een loonstop toe?

De wet omschrijft duidelijk in welke situaties u als werkgever een loonstop mag toepassen. U kunt de loonbetaling volledig stopzetten in de volgende gevallen:

  1. Weigering van passend werk: Als uw werknemer zonder geldige reden weigert om passend werk te verrichten, kunt u de loonbetaling stopzetten.  Hoewel de bedrijfsarts de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer bepaalt, is het uiteindelijk de werkgever die, op basis van deze informatie, passend werk aanbiedt. Dit is een veelvoorkomende bron van onenigheid tussen werkgever en werknemer. Loopt ook u hier tegenaan? Adviseer uw werknemer dat hij het recht heeft om een deskundigenoordeel of een second opinion aan te vragen in deze situatie als hij het niet eens is met de beslissing. Deze aanvraag schort echter de beslissing van de eerste bedrijfsarts niet op, dus de loonstop kan gedurende deze periode van kracht blijven.
  2. Opzettelijk veroorzaakte ziekte: Als de ziekte van de werknemer opzettelijk is veroorzaakt of het gevolg is van een bewust verzwegen gebrek tijdens de aanstellingskeuring, mag u de loonbetaling stopzetten.
  3. Belemmering van herstel: U kunt de loonbetaling stopzetten als de werknemer zijn eigen genezing belemmert of vertraagt.
  4. Weigering om de redelijke instructies te volgen: Als uw werknemer de instructies die de re-integratie moeten bevorderen niet opvolgt, kunt u de loonbetaling stopzetten. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een werknemer weigert om het advies op te volgen om in gesprek te gaan met de werkgever of mediation in te zetten voor de oplossing van werkgerelateerde klachten.
  5. Niet meewerken aan het plan van aanpak: De werknemer werkt onterecht niet mee aan het opstellen, evalueren of bijstellen van het re-integratieplan.
  6. Te late aanvraag WIA-uitkering: Het te laat aanvragen van een WIA-uitkering door de werknemer geeft u ook het recht om de loonbetaling stop te zetten.

Aandachtspunten bij het doorvoeren van een loonstop

  • Noodzaak van een schriftelijke mededeling: Voordat u de loonbetaling stopt, bent u als werkgever verplicht de werknemer eerst schriftelijk te waarschuwen. Als u uiteindelijk besluit de loonstop toe te passen, moet u de werknemer direct en schriftelijk op de hoogte stellen. Deze notificatie dient een duidelijke uitleg te bevatten, inclusief de specifieke redenen voor de loonstop.
  • Voorkom een onterechte loonstop: Of u een (volledige) loonstop mag doorvoeren hangt sterk af van de context en de omstandigheden. Voert u de loonstop onterecht door, dan riskeert u het loon terug te moeten betalen, vermeerderd met een wettelijke verhoging.
  • Handel proactief: Kom op tijd in actie. Het niet (tijdig) opleggen van loonstop kan ervoor zorgen dat het UWV vindt dat u te weinig hebt gedaan aan de re-integratie van uw werknemer. In dat geval loopt het risico dat er een loonsanctie wordt opgelegd.

Tip. Heeft u te maken met een werknemer die zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt? Raadpleeg ons gedetailleerde artikel waarin we u stap voor stap uitleggen wat u moet doen als uw werknemer zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt.

Voorkom onnodige risico’s

Het toepassen van een loonstop vereist een zorgvuldige en nauwkeurige aanpak. Correcte uitvoering en tijdige acties zijn essentieel om complicaties te voorkomen, zoals een verhoogde loonvordering of een loonsanctie door het UWV. Elke stap in dit proces moet goed worden doordacht en juridisch onderbouwd.

Heeft u een werknemer die zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt? Ons team biedt deskundige ondersteuning en advies om u te helpen in deze situatie. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, zodat we samen de beste strategie voor uw specifieke situatie kunnen bepalen.

Geschreven door

Emmie van de Venn-Koppens

advocaat
arbeidsrecht

Emmie-van-de-Venn-Koppens