QA Arbeidsongeschiktheid_website

Loonsanctie voorkomen en verkorten: wat u ervan moet weten

Arbeids- en ambtenarenrecht

Loonsanctie voorkomen en verkorten: wat u ervan moet weten

Staat u voor de uitdaging om een zieke werknemer te begeleiden bij de re-integratie? Dan is het belangrijk om een loonsanctie van het UWV te voorkomen. Deze sanctie wordt opgelegd aan werkgevers die volgens het UWV onvoldoende inspanningen leveren voor de re-integratie van hun zieke medewerkers. In dit artikel leggen we uit wat een loonsanctie precies is,  beschrijven we de belangrijkste procedures en geven we u praktische tips om een loonsanctie te vermijden.

Wat is een loonsanctie?

Een loonsanctie is een maatregel van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) voor werkgevers die onvoldoende inspanningen leveren bij re-integratie-inspanningen van een zieke werknemer. Als de  sanctie wordt opgelegd, moet de werkgever tot maximaal 52 weken langer het loon van de zieke werknemer doorbetalen. Gedurende deze periode blijft ook het ontslagverbod tijdens ziekte gelden. Het doel van de loonsanctie is werkgevers te stimuleren om actief bij te dragen aan het herstel en de werkhervatting van hun zieke werknemers.

Loonsanctie werknemer

In de praktijk kan een loonsanctie ook betekenen dat u als werkgever de loonbetaling aan een werknemer staakt. Hiervan zijn 2 varianten, namelijk:

  1. Loonopschorting, waarbij de loonbetaling tijdelijk uitgesteld totdat de werknemer meewerkt
  2. Loonstop, waarbij het loon niet met terugwerkende kracht wordt uitbetaald als de werknemer alsnog meewerkt

 

Welke variant u toepast, hangt af van de situatie. In onze artikelen over de loonopschorting en de loonstop leest u wanneer u welke loonsanctie aan uw werknemer mag opleggen.

Wanneer kan het UWV een loonsanctie opleggen?

Als na 2 jaar ziekte het moment aanbreekt om de WIA-uitkering aan te vragen, beoordeelt het UWV of alle partijen aan hun re-integratieverplichtingen hebben voldaan. Dit heet de poortwachtertoets. Het UWV bekijkt op basis van het re-integratieverslag of er voldoende re-integratieresultaat is behaald en of u als werkgever voldoende inspanningen heeft geleverd. Is dat niet het geval, dan wordt de beslissing op de WIA-aanvraag opgeschort en legt het UWV een loonsanctie op.

Het UWV kan een loonsanctie opleggen in de volgende gevallen:

  1. Het re-integratieverslag wordt niet of te laat aangeleverd.
  2. Het UWV vindt dat er te weinig inspanningen zijn verricht om uw werknemer te laten re-integreren. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat u te weinig hebt gedaan om uw werknemer te motiveren of omdat er een verkeerde koers is gevolgd. Het UWV kan bijvoorbeeld vinden dat er kansen zijn gemist bij het eerste spoor traject. Of dat het tweede spoor niet of onvoldoende is ingezet.

Als een loonsanctie is opgelegd: bekortingsverzoek UWV

Als het UWV een loonsanctie oplegt, kunt u voorkomen dat de loonsanctie de volle 52 weken beslaat door een bekortingsverzoek bij het UWV in te dienen. Dit werkt als volgt:

  1. In de beoordeling van het re-integratieverslag legt het UWV uit wat de eisen zijn, welke tekortkomingen er geconstateerd zijn en hoe u deze kunt herstellen.
  2. Zodra de tekortkomingen zijn hersteld, kunt u bij het UWV een bekortingsverzoek indienen.
  3. In dit verzoek beschrijft u wat u heeft gedaan om de tekortkomingen te herstellen.
  4. Het UWV neemt binnen 3 weken een beslissing op uw bekortingsverzoek.
  5. Als uw bekortingsverzoek wordt gehonoreerd, staat in de beslissing met hoeveel tijd de loonsanctie wordt bekort. Wordt uw verzoek niet gehonoreerd, dan moet u de tekortkomingen alsnog herstellen of de volledige 52 weken loonsanctie uitzitten.

Zo voorkomt u een loonsanctie

1. Vraag op tijd een deskundigenoordeel aan

Voorkom een loonsanctie door proactief en zorgvuldig het re-integratieproces van uw werknemer te begeleiden. Volg daarbij nauwgezet de adviezen van de bedrijfsarts op.  Als u twijfelt over de aanbevolen aanpak voor de re-integratie, vraag dan  een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Het UWV zal doorgaans zijn eigen eerdere beoordelingen niet tegenspreken, wat u helpt om mogelijke knelpunten vroegtijdig op te lossen.

2. Spoor uw werknemer voldoende aan tot re-integratie

Loonsancties worden vaak  opgelegd wanneer een werknemer niet voldoende meewerkt aan zijn of haar re-integratie, wat meestal  samenhangt met onenigheid over de definitie van passend werk. Als werkgever is het cruciaal om stappen te ondernemen  die de werknemer motiveren volledig mee te werken aan de re-integratie. Dit kunt u doen door de loonbetaling op te schorten of, in meer ernstige gevallen, volledig stop te zetten. Hoe u dit goed aanpakt, leest u in ons artikel over het niet nakomen re-integratieverplichtingen door de werknemer.

3. Wees extra alert bij stagnatie rond het eerste ziektejaar

Als de re-integratie rond het eerste ziektejaar stagneert, is extra alertheid geboden. Overleg met de bedrijfsarts en overweeg een arbeidsdeskundig onderzoek om de mogelijkheden voor de werknemer te beoordelen. Specifiek rond deze periode is het ook raadzaam om een deskundigenoordeel aan te  vragen bij het UWV om te laten controleren of u op de goede weg bent. Dit helpt om eventuele obstakels in de re-integratie vroegtijdig te identificeren en aan te pakken, waardoor de kans op een loonsanctie vermindert.

Deskundige ondersteuning

Als het UWV een loonsanctie oplegt, moet u langer loon doorbetalen. Voorkom dit door het re-integratietraject zorgvuldig aan te pakken. Wilt u uw kansen vergroten om de poortwachtertoets succesvol te doorstaan? Of heeft u ondersteuning nodig bij het indienen van een verzoek tot bekorting van de loonsanctie? Wij staan klaar om u te begeleiden bij elke stap van het traject.

Geschreven door

Emmie van de Venn-Koppens

advocaat
arbeidsrecht

Emmie-van-de-Venn-Koppens