QA Arbeidsongeschiktheid_website

Loonopschorting: zo past u dat als werkgever effectief toe

Arbeids- en ambtenarenrecht

Loonopschorting: zo past u dat als werkgever effectief toe

Een zieke werknemer heeft recht op loondoorbetaling tijdens de ziekteperiode. Maar wat als  uw werknemer de verzuimvoorschriften niet opvolgt? In dat geval kunt u loonopschorting als maatregel overwegen. In dit artikel leggen we uit hoe en wanneer u als werkgever loonopschorting kunt toepassen, en waar u rekening mee moet houden om dit juridisch correct te doen.

Wat is loonopschorting?

Loonopschorting is een maatregel die u als werkgever kunt toepassen wanneer een zieke werknemer zich niet houdt aan de controlevoorschriften in het verzuimprotocol. Hierdoor kunt u niet goed beoordelen of de werknemer recht heeft op doorbetaling van zijn loon tijdens ziekte.

Verschil met loonstop

Bij loonopschorting houdt u het loon tijdelijk in totdat de werknemer zich weer aan de regels houdt. Zodra de werknemer zijn verplichtingen nakomt, moet u het ingehouden loon alsnog uitbetalen. Dit is een belangrijk verschil met de loonstop waarbij u het loon definitief niet hoeft te betalen als de werknemer zich niet aan de regels houdt.

Loonopschorting ter voorkoming van een loonsanctie

Als uw werknemer de verzuimvoorschriften niet naleeft, loopt u als werkgever het risico dat het UWV na twee jaar ziekte oordeelt dat u onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft geleverd. Dit kan leiden tot een loonsanctie, waarbij u verplicht wordt om langer loon door te betalen. Door loonopschorting toe te passen, laat u zien dat u actief toezicht houdt op het re-integratieproces en voorkomt u mogelijk een loonsanctie.

Heeft u te maken met een werknemer die zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt? Lees dan ons artikel waarin we stap voor stap uitleggen hoe u effectief omgaat met werknemer die zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt.

Hoe past u de loonopschorting toe?

Als werkgever kunt u loonopschorting toepassen in de volgende situaties:

  • De werknemer weigert een medisch onderzoek te ondergaan om de arbeidsongeschiktheid vast te stellen.
  • De werknemer is onvoldoende bereikbaar is tijdens ziekte, bijvoorbeeld door niet op te nemen of afspraken niet te bevestigen.
  • De werknemer verschijnt herhaaldelijk niet op tijd bij gesprekken met de bedrijfsarts.

Leg de loonopschorting schriftelijk vast

Als u besluit om het loon van uw werknemer op te schorten, moet u dit schriftelijk bevestigen aan de werknemer. Doet u dit niet? Dan is de loonopschorting onrechtmatig.

Tip: zorg voor een goed verzuimprotocol

Om toekomstige complicaties te vermijden, is het aan te raden om duidelijke voorschriften op te nemen in uw verzuimprotocol. Een arbeidsrechtspecialist kan u helpen om dit goed vast te leggen.

Deskundige hulp bij loonopschorting

Bij problemen tijdens de re-integratie is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Dit bevordert niet alleen een soepel re-integratietraject, maar helpt ook om een loonsanctie van het UWV te voorkomen.

Zoekt u zekerheid bij het nemen van de juiste stappen in de re-integratie van uw werknemer? Neem contact met ons op voor persoonlijke ondersteuning en advies. Ons team staat klaar om u te helpen met praktische oplossingen en deskundige begeleiding, zodat u effectief kunt handelen en risico’s minimaliseert.

Geschreven door

Emmie van de Venn-Koppens

advocaat
arbeidsrecht

Emmie-van-de-Venn-Koppens