QA Arbeidsongeschiktheid_website

Loon doorbetalen bij ziekte: veelgestelde vragen beantwoord

Arbeids- en ambtenarenrecht

Loon doorbetalen bij ziekte: veelgestelde vragen beantwoord

Heeft u een werknemer die door ziekte niet kan werken? Als werkgever bent u verplicht om het loon gedurende een bepaalde periode door te betalen. In dit artikel geven we u een heldere uitleg over uw wettelijke verplichtingen en de belangrijkste aandachtspunten, zodat u precies weet waar u rekening mee moet houden.

Hoe lang moet u het loon doorbetalen?

U moet het loon van uw arbeidsongeschikte werknemer doorbetalen voor een periode van 2 jaar (104 weken). Na die 2 jaar kan de werknemer, als hij nog steeds arbeidsongeschikt is, in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Er wordt dan een poortwachterstoets uitgevoerd door het UWV om te beoordelen of er voldoende aan re-integratie is gedaan. Als dit niet het geval is, kan er een loonsanctie volgen, waardoor de loondoorbetalingsplicht met maximaal 1 jaar wordt verlengd.

Let op. Gedurende de eerste 2 jaar mag u een zieke werknemer, met enkele uitzonderingen, niet ontslaan. Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons artikel over ontslag tijdens ziekte.

Wie heeft  recht op loondoorbetaling?

Alle werknemers die ziek worden, hebben recht op loondoorbetaling. Dit geldt vaak ook voor oproepkrachten. Hebt u oproepkrachten in dienst en bent u benieuwd wat de regels zijn bij ziekte? Lees dan ons artikel over oproepkrachten voor een uitgebreide uitleg.

Hoeveel loon moet u doorbetalen?

Wettelijk gezien hebben werknemers recht op ten minste 70% van hun maximale dagloon vanaf de eerste ziektedag. Er zijn echter situaties waarin een werknemer recht heeft op meer dan 70% van zijn loon:

  • Als 70% minder is dan het minimumloon, heeft de werknemer het eerste ziektejaar recht op het minimumloon.
  • Contractuele of cao-bepalingen kunnen een hoger percentage voorschrijven. In de praktijk kiezen veel werkgevers ervoor om het volledige loon het eerste jaar door te betalen, gevolgd door 70% in het tweede jaar.
  • Bij ziekte wegens zwangerschap, bevalling of orgaandonatie heeft een werknemer recht op een Ziektewetuitkering van 100% van het dagloon.

Wees voorzichtig met het betalen van meer dan 70% van het loon zonder contractuele basis. Werknemers kunnen hierdoor namelijk het recht op volledige loonbetaling verwerven, waardoor u verplicht kunt worden om deze hogere betaling voort te zetten. Dit risico geldt ook als een werknemer in een vergelijkbare situatie 100% loon ontvangt, terwijl anderen dit niet krijgen. Zorg daarom voor een duidelijk en consistent loondoorbetalingsbeleid om verworven rechten en ongelijkheid te voorkomen.

Wat valt er onder de loondoorbetalingsverplichting?

Bij de loondoorbetaling tijdens ziekte gaat het niet alleen om het afgesproken salaris. U moet ook andere vormen van beloning, zoals bonussen, een dertiende maand, of loon in natura, uitbetalen. Het is bovendien belangrijk om de relevante cao te raadplegen voor specifieke verplichtingen. Uw werknemer kan bijvoorbeeld recht hebben op compensatie voor overuren die normaal uitgevoerd zouden zijn.

Hoe gaat u om met een werknemer die gedeeltelijk weer aan het werk is?

Als uw werknemer het werk gedeeltelijk hervat, is het belangrijk om gezamenlijk te streven naar een snelle en volledige terugkeer. Voor de gewerkte uren betaalt u het volledige loon. Voor de uren waarin de werknemer nog arbeidsongeschikt is, betaalt u het loon op basis van het overeengekomen percentage in het arbeidscontract, de cao of de wet. Dit percentage is meestal ten minste 70%, maar kan in sommige gevallen 100% zijn.

Wat zijn de regels voor het toepassen van loonvrije wachtdagen?

Als in de arbeidsovereenkomst of cao wachtdagen zijn opgenomen, bent u niet verplicht om op deze dagen loon uit te betalen. U kunt tot 2 loonvrije wachtdagen per ziekmelding toepassen, met een tussenpoos van minimaal 4 weken. Als uw werknemer binnen deze vierweekse termijn opnieuw ziek wordt, mag u dus niet opnieuw wachtdagen inhouden, want dat geldt als een ziekmelding.

Aandachtspunten bij wachtdagen

Het inzetten van wachtdagen kan effectief zijn om frequent kortstondig verzuim te verminderen, maar er zijn ook nadelen. Werknemers kunnen bijvoorbeeld langer afwezig blijven dan nodig, of ze kunnen ondanks ziekte naar werk komen, wat het  risico op besmetting van collega’s verhoogt.

Deskundige ondersteuning bij ziekte

Heeft u deskundige ondersteuning nodig bij uw re-integratievraagstukken? Emmie van de Venn is gespecialiseerd  in het begeleiden van werkgevers bij re-integratietrajecten. Emmie en het team arbeidsrecht bieden u praktische adviezen en doeltreffende oplossingen die aansluiten bij uw behoeften. Neem vrijblijvend contact op en ontdek hoe wij u verder kunnen helpen.

Geschreven door

Emmie van de Venn-Koppens

advocaat
arbeidsrecht

Emmie-van-de-Venn-Koppens