Fusies & Overnames verdieping

Rechtsgebied

Fusies & Overnames

De overname specialisten van TEN

Omdat bij Fusies & Overname de financiële belangen vaak groot zijn, is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren. De afspraken tussen partijen dienen duidelijk te worden vastgelegd zodat daarmee later de kans op discussie tussen partijen zo klein mogelijk is en u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Onze advocaten hebben uitgebreide kennis en ervaring om u goed te adviseren en te begeleiden bij Fusies & Overnames. TEN staat u bij in alle fases van het overnameproces, van de onderhandelingsfase tot de vraagstukken die na een closing relevant zijn. Wij zijn de overname specialist.

overnames
MERGERS AND ACQUISITIONS (M&A)

Een bedrijf kan op verschillende manieren groeien: een bedrijf neemt een ander bedrijf over, bijvoorbeeld door middel van een overname van aandelen of activa, management buy-out of twee bedrijven die fuseren. We spreken dan van Mergers and Acquisitions (M&A), ook wel Fusies & Overnames genoemd. Fusies & Overname vormen een essentieel onderdeel van de ondernemingsrechtpraktijk.

Iedere transactie is verschillend, maar in het algemeen start het overnameproces met verkennende gesprekken, het sluiten van een geheimhoudingsovereenkomst (NDA), het verstrekken van een informatiememorandum en onderhandelingen. Vervolgens wordt de intentieovereenkomst, ook wel letter of intent of term sheet genoemd, opgemaakt. Bij het opmaken van de intentieovereenkomst is het belangrijk dat partijen zich realiseren dat de andere partij de intentieovereenkomst mogelijk anders interpreteert. De afspraken die daarin worden opgenomen zijn van groot belang voor het verdere traject. De intentieovereenkomst kan namelijk al voldoende bindend zijn voor het aangaan van de definitieve koopovereenkomst. Bij een transactie als deze is dan ook een zorgvuldige juridische voorbereiding zeer belangrijk, waaronder het uitvoeren van een due diligence onderzoek. Als tijdens dit onderzoek negatieve aspecten naar voren komen waarmee de koper niet bekend was, kan de eerder overeengekomen koopprijs bijvoorbeeld worden gewijzigd of kan een vrijwaring worden opgenomen in de definitieve koopovereenkomst. De definitieve afspraken worden na afronding van het due diligence onderzoek vastgelegd in een koopovereenkomst met betrekking tot de activa of aandelen. Als overname specialist staan wij u bij in dit soort belangrijke kwesties.

BEDRIJF KOPEN OF VERKOPEN

Het moment kan aanbreken dat u besluit uw bedrijf over te dragen. Andersom wilt u wellicht juist op overnamepad gaan. Hierbij gaat u natuurlijk niet over één nacht ijs: dit zijn vaak éénmalige beslissingen. Onze ondernemingsrechtadvocaten kunnen u in het hele overnametraject begeleiden, van begin tot eind, zowel voor kopers als voor verkopers. Wij kunnen u ook assisteren bij het aangaan van financieringsconstructies, management buy-outs of juist management buy-ins, joint-ventures of participaties, nationaal en – mede door ons internationaal netwerk van advocatenkantoren.

Omdat elke transactie maatwerk is, zorgen we er samen voor dat u de juiste vorm van verkoop (aandelenoverdracht of activa/passiva-overeenkomst) kiest en de benodigde documenten in orde zijn. Van de geheimhoudingsverklaring, intentieovereenkomst, ook wel letter of intent of term sheet genoemd, het uitvoeren van (due diligence) onderzoeken, het opstellen van de uiteindelijke koopovereenkomst, garanties, vrijwaringen, vendor loan overeenkomst, signing protocol, SER-melding, het behandelen van eventuele post-closing geschillen, closing documenten tot de uiteindelijke overdracht voor ondertekening bij de notaris. Bovendien kunnen wij snel en efficiënt schakelen met gespecialiseerde notarissen die de benodigde formaliteiten voor u kunnen verzorgen.

ERVAREN ADVOCAAT FUSIES EN OVERNAME

Het verkopen of kopen van een (deel van) een bedrijf is een bijzonder proces. Er dienen belangrijke beslissingen te worden genomen en de onderhandelingen zijn een cruciaal onderdeel daarvan. Onderhandelingen over onder andere de prijs, personeel en andere voorwaarden. Laat u daarom goed adviseren door een ervaren advocaat fusies en overnames.

Onze advocaten zijn ervaren op het gebied van fusies en overnames. Daarnaast hebben zij contacten met accountants, fiscalisten en notarissen waardoor de lijntjes kort en de contacten efficiënt zijn. Onze ervaren fusies en overnames advocaten kunnen u gedurende het hele traject bijstaan. Vanaf het moment dat u besluit (een deel van) uw bedrijf te verkopen of juist een (deel van een) bedrijf te kopen tot aan de ondertekening van stukken bij de notaris. Onze advocaten fusies en overnames zorgen ervoor dat alle documenten in orde zijn. Een advocaat fusies en overnames staat aan uw zijde, behartigt uw belangen gedurende het gehele traject en heeft ook oog voor de emotionele kant van de verkoop of koop van een bedrijf. Zowel voor de ondernemer als voor het personeel. Ook daarna blijven onze advocaten betrokken als sparringpartner of adviseur.

EEN ALLROUND KANTOOR MET INTERNATIONAAL NETWERK

Fusies en overnames gaan gepaard met onderhandelingen over bijvoorbeeld de koopprijs. Wat is een reële koopprijs? Hoe wordt de koopsom gefinancierd en welke partijen kunnen daarbij helpen? Bij wijziging van financier of een tweede financier spelen vaak specifieke vragen. Op fiscaal vlak schakelen wij met de beste samenwerkingspartners zoals accountants, fiscalisten en corporate finance adviseurs met wie wij goede contacten hebben. Ook internationaal kunnen wij u snel helpen door ons grote internationale netwerk waar wij onderdeel van zijn. TEN Advocaten maakt al jaren deel uit van The European Network of Law Firms. Met dit internationale netwerk van advocatenkantoren kunnen wij onze klanten beter van dienst zijn, ook buiten Nederland. Meer informatie over onze samenwerking met The European Network of Law Firms leest u hier.

Samen met onze advocaten zorgen wij ervoor dat de bedrijfsovername in goede banen wordt geleid en kunnen wij u van eerlijk advies voorzien.

ADVIES BIJ KOOP OF VERKOOP BEDRIJF

Bij de koop of verkoop van een (deel van een) bedrijf is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren en afspraken goed vast laat leggen zodat later de kans op discussie tussen partijen zo klein mogelijk is. Niet voor niets luidt onze slogan “Eén ding is zeker: het leven zit vol verrassingen”. Onze advocaten voorkomen liever dat u voor onaangename verrassingen komt te staan. De advocaten van TEN brengen alle juridische aspecten voor u in kaart, praten klare taal en pakken de zaken praktisch aan. Zij zorgen voor de juiste begeleiding gedurende het gehele traject.
Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact op met één van onze specialisten.

Contact

TEN heeft een uitgebreid team van advocaten met ieder een eigen specialisme. Door onze ruime ervaring kunnen onze advocaten u bij alle aspecten die komen kijken bij Fusies & Overname goed te adviseren en begeleiden.

Meer weten? Neem contact op met één van onze ondernemingsrechtadvocaten.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.