Verdeling en verrekening
Familierecht
Verdeling en verrekening
Bij een echtscheiding kan de verdeling van gemeenschap of de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden op veel problemen stuiten.
In de huwelijkse voorwaarden heeft u destijds afspraken gemaakt omtrent de verdeling van uw vermogen. Wanneer u van uw partner gaat scheiden moet dit vermogen, bestaande uit alle bezittingen en schulden, verdeeld worden.
Het is gebruikelijk dat in de huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding is opgenomen. Dit houdt in dat u steeds aan het eind van het jaar bij elkaar zou moeten gaan zitten om vast te stellen wat er van het inkomen ieder van u is overgebleven na betaling van de gezamenlijke kosten. Dat overgebleven deel dient u met elkaar te verrekenen. De ervaring leert echter dat vrijwel niemand dit jaarlijks doet. Het niet uitvoeren van een periodiek verrekenbeding kan voor problemen zorgen bij een echtscheiding. Het is een stuk lastiger om aan het eind van het huwelijk het bedrag van de zogenaamde overgespaarde inkomsten te achterhalen en laat staan te achterhalen welke bezittingen zijn gekocht of investeringen zijn gedaan met deze overgespaarde inkomsten. In sommige gevallen bevatten de huwelijkse voorwaarden nog een vervalbeding. Dit wil zeggen dat er in de huwelijkse voorwaarden een bepaling is opgenomen waarin staat dat de verplichting tot verrekening komt te vervallen na bijvoorbeeld drie jaar huwelijk. De praktijk leert echter dat wanneer het bij een echtscheiding tot een procedure bij de rechter komt, de kans aannemelijk is dat dit vervalbeding onderuitgaat en dat de rechter bepaalt dat toch verrekend dient te worden.
TEN Advocaten kan zorgen voor het ontwerp en aanpassing van convenanten, begeleiding en het verlenen van procedurele ondersteuning bij verdeling van huwelijksgemeenschappen en afwikkeling van huwelijkse voorwaarden, inclusief verrekenbedingen. Neem contact op met een van onze familierechtadvocaten.