Ouderschapsplan opstellen
Familierecht
Ouderschapsplan opstellen
Het einde van een relatie zorgt voor ingrijpende veranderingen, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Een goed doordacht ouderschapsplan is essentieel om deze periode zo soepel mogelijk te laten verlopen, zowel voor u als voor uw kind. Maar wat houdt zo’n plan precies in, en wanneer en hoe stelt u het op?
Wat is een ouderschapsplan en waarom hebt u het nodig?
Een ouderschapsplan is een document waarin u samen met de andere ouder vastlegt hoe u na de scheiding voor uw kinderen zorgt en hen opvoedt. Een ouderschapsplan zorgt ervoor dat:
- Het belang van uw kind voorop staat door rekening te houden met de gevolgen van de scheiding voor uw kind.
- Er duidelijke en controleerbare afspraken worden gemaakt over de verzorging en opvoeding van uw kinderen en de onderlinge communicatie.
Een ouderschapsplan opstellen: wanneer is het verplicht?
In de volgende situaties bent u wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen:
- Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt: Bij een echtscheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap is het ouderschapsplan een verplicht onderdeel voor een verzoek tot echtscheiding en het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. Er zijn echter uitzonderingen. Bijvoorbeeld als er geen communicatie mogelijk is tussen u en uw ex-partner of als u het niet over alles eens kunt worden. Voor de onderwerpen die niet in het ouderschapsplan zijn opgenomen, neemt de rechter een beslissing.
- Als u samenwoont en gezamenlijk ouderlijk gezag uitoefent bent u ook wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen als de relatie eindigt.
Wat staat er in een ouderschapsplan?
1. Verdeling van zorg- en opvoedtaken
Een belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan is de zorgregeling. Hierin legt u vast hoe de zorg- en opvoedtaken na de scheiding worden verdeeld. Dit kan variëren van co-ouderschap, waarbij beide ouders de taken gelijk verdelen, tot afspraken waarbij het kind bijvoorbeeld om de twee weken een weekend bij de andere ouder doorbrengt. Ook afspraken over zaken als bedtijden en huiswerkregels kunnen hierin worden opgenomen.
Als er sprake is van eenzijdig gezag, moet het ouderschapsplan een omgangsregeling bevatten voor de ouder zonder gezag, zodat het kind een band met beide ouders kan blijven onderhouden.
Ervaart u uitdagingen met de huidige zorg- en contactregeling?
Als u problemen ondervindt met de huidige zorg- en contactregeling, bieden onze advocaten niet alleen advies, maar ook procedurele bijstand om tot een effectieve oplossing te komen.
2. Kinderalimentatie
Het ouderschapsplan moet duidelijke afspraken bevatten over hoe ouders met elkaar communiceren en informatie delen over zaken die het kind aangaan. Bij eenzijdig gezag is het ook belangrijk vast te leggen hoe de ouder met gezag de ander op de hoogte houdt en betrekt bij belangrijke beslissingen.
4. Betrekken van het kind
Bij het opstellen van het ouderschapsplan is het belangrijk om het kind waar mogelijk te betrekken. Door rekening te houden met de wensen en gevoelens van het kind, kan er een plan worden gemaakt dat beter aansluit bij zijn of haar behoeften. In het ouderschapsplan moet worden vastgelegd op welke manier het kind hierbij is betrokken.
Het betrekken van het kind bij het ouderschapsplan is niet alleen wettelijk verplicht, maar helpt kinderen ook bij een beter begrip en acceptatie van de nieuwe situatie na de scheiding.
5. Contact met familie
Daarnaast kunnen er afspraken worden gemaakt over het contact met familieleden van beide ouders, zoals grootouders, ooms en tantes.
Grootouders kunnen zelfs aanspraak maken op een omgangsregeling met hun kleinkinderen. Dit betekent dat zij het recht hebben om regelmatig contact te hebben met hun kleinkinderen, ook als de ouders hier niet mee instemmen. Hoe dat precies zit, leest u in ons artikel over de omgangsregeling voor kleinkinderen.
Samen naar een oplossing met mediation
Als het lastig blijkt om met uw ex-partner tot overeenstemming te komen, kan mediation uitkomst bieden. Onze gekwalificeerde mediators werken met u en uw ex-partner samen om tot een gezamenlijke oplossing te komen die voor iedereen werkt, met speciale aandacht voor het welzijn van uw kinderen.
Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan?
Het opstellen van een ouderschapsplan kan lastig en emotioneel zijn. Onze ervaren advocaten begrijpen dit en staan klaar om u persoonlijk te begeleiden in dit proces. Ons doel is om u te helpen een ouderschapsplan op te stellen waar u zich goed bij voelt en dat een stabiele basis biedt voor de toekomst van u en uw kinderen.
Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk gesprek over uw situatie. Samen zetten we de eerste stap naar een ouderschapsplan dat werkt voor uw gezin.