Huwelijkse voorwaarden

Familierecht

Huwelijkse voorwaarden

U kunt trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.

huwelijksproblemen

Wanneer u trouwt in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen betekent dit dat alle bezittingen en schulden die u en uw partner reeds voor het huwelijk samen hadden én alle bezittingen en schulden die u samen met uw partner tijdens het huwelijk verkrijgt in de gemeenschap vallen. Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd en wilt gaan scheiden van uw partner, dienen alle bezittingen en schulden die in de gemeenschap vallen bij helfte te worden verdeeld. Dit geldt dus in beginsel niet voor de bezittingen en schulden die alleen van u waren voorafgaand aan uw huwelijk en voor erfenissen en schenkingen.

Wilt u echter uw vermogens apart houden of een algehele gemeenschap van goederen creëren, dan kan dit ook. U kunt namelijk voorafgaand aan maar ook tijdens het huwelijk afspraken maken over de verdeling van de bezittingen en schulden van u en uw echtgenoot. Deze afspraken, huwelijkse voorwaarden genoemd, legt u vast bij een notaris. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden, is bijvoorbeeld aan te raden wanneer een van u een eigen bedrijf heeft.

Wanneer u huwelijkse voorwaarden sluit, is het belangrijk dat u deze ook daadwerkelijk naleeft. Vaak wordt er in de huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding opgenomen. U moet dan elk jaar het overgespaarde vermogen met uw partner verrekenen. Doet u dit niet, dan kan de rechter bij een echtscheiding bepalen dat u alsnog gezamenlijk eigenaar bent van het totale vermogen.

De advocaten van TEN kunnen u adviseren over het al dan niet sluiten van huwelijkse voorwaarden en kunnen u begeleiding en (procedurele) ondersteuning bieden bij de uitleg van huwelijkse voorwaarden. Uiteraard kunnen wij u ook bijstaan bij de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden bij een echtscheiding.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.