Curatele

Familierecht

Curatele

Iemand kan onder curatele worden gesteld wanneer diegene zijn financiële en persoonlijke zaken niet meer zelf kan regelen.

huwelijksproblemen

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand een geestelijke stoornis heeft of er sprake is van alcoholmisbruik. Om iemand onder curatele te stellen dient er een verzoek aan de rechter te worden gedaan. Wanneer de rechter iemand onder curatele stelt, wordt er een curator benoemd. Dit kan een particuliere (een familielid of kennis) of een professionele curator zijn.

De curatele geldt met ingang van de dag waarop deze door de rechter wordt uitgesproken. Wanneer de rechter het verzoek toewijst en de betrokkene onder curatele stelt, verliest deze zijn handelingsbekwaamheid. Dit betekent dat de betrokkene niet langer zonder toestemming van de curator zelfstandig rechtshandelingen kan verrichten. Dit doet nu de aangewezen curator voor hem of haar.

De advocaten van TEN kunnen u adviseren over ondercuratelestelling en u zo nodig (procedurele) ondersteuning bieden. Als u juist de rechter wilt verzoeken uw ondercuratelestelling op te heffen, dan kunnen de advocaten van TEN u daarbij helpen.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.