Wettelijke verdeling

Erfrecht

Wettelijke verdeling

Wanneer door de overledene geen testament is gemaakt terwijl hij of zij gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had en kinderen achterlaat, geldt ten aanzien van de nalatenschap de wettelijke verdeling.

arbeidsrecht

De wettelijke verdeling is kortgezegd een ‘verdeling’ waarbij de echtgenoot/geregistreerd partner van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam zijn. De langstlevende partner krijgt automatisch alle goederen van de nalatenschap. De kinderen krijgen hun erfdeel dus niet direct. Hun erfdeel wordt berekend in geld en zij krijgen een niet-opeisbare geldvordering op de langstlevende. Dit bedrag is pas opeisbaar wanneer de langstlevende ouder ook is overleden.

Van de wettelijke regeling kan door de langstlevende worden afgeweken. De langstlevende kan binnen drie maanden na het overlijden namelijk een andere regeling treffen. Dit kan echter alleen met een verklaring die moet worden ingeschreven in het boedelregister van de rechtbank.
Indien de langstlevende geen andere regeling treft, geldt dus de wettelijke regeling en ontvangt hij of zij automatisch alle goederen van de nalatenschap. De langstlevende mag dit geld ‘opmaken’. Pas bij een uitzonderlijk uitgavenpatroon zoals verkwisting, kunnen de kinderen mogelijk maatregelen treffen en actie ondernemen. Ook staan de kinderen ‘wilsrechten’ ter beschikking om toch aanspraak op goederen te maken.

TEN kan u adviseren over uw rechten. Onze specialisten kunnen u bijvoorbeeld ondersteunen bij een te nemen maatregel. Neem gerust contact met ons op, een van onze advocaten denkt graag met u mee.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.