Onterving

Erfrecht

Onterving

Wanneer u overlijdt en u geen testament heeft opgesteld, wordt uw nalatenschap verdeeld volgens de wet. Uw echtgenoot/geregistreerd partner en eventuele kinderen hebben voor gelijke delen recht op uw erfenis.

arbeidsrecht

Let op, bent u samenwonend, dan erft uw partner op grond van de wet niets. In een testament kunt u zelf bepalen wie recht hebben op uw nalatenschap en voor welk deel. In een testament kunt u uw echtgenoot en (een van) uw kinderen ook onterven. Wanneer u bent onterfd, dan deelt u in beginsel niet mee in de erfenis. Bent u kind van de overledene, dan kunt u wel een beroep doen op uw legitieme portie. Dit is een wettelijk minimumdeel dat recht geeft op een bepaald geldbedrag uit de erfenis. Belangrijk is wel dat u tijdig een beroep op doet op uw legitieme portie, anders mist u de boot.

De advocaten van TEN kunnen u helpen bij het tijdig inroepen van uw recht op uw legitieme portie en het berekenen van de hoogte ervan. Bent u de onterfde partner van de overledene, dan heeft u geen recht op de legitieme portie. Wel heeft u andere rechten. Zo kunt u wellicht aanspraak maken op het gebruik van de woning van de overledene en de inboedel ervan. Vraag ons naar de mogelijkheden, wij adviseren u graag.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.