Aanvaarden of verwerpen

Erfrecht

Aanvaarden of verwerpen

Bent u op grond van de wet of een testament erfgenaam, dan kunt u de nalatenschap aanvaarden of verwerpen. Er zijn twee manier van aanvaarden: zuivere aanvaarding en beneficiaire aanvaarding.

arbeidsrecht

Zuivere aanvaarding
Een zuivere aanvaarding is het aanvaarden van de nalatenschap inclusief alle bezittingen en schulden. Dit kan voor u als erfgenaam inhouden dat u, samen met de andere erfgenamen, met uw eigen vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van de overledene. Wanneer zijn of haar schulden namelijk hoger zijn dan de baten, dient u als erfgenaam de schuld van de overledene te voldoen. Een zuivere aanvaarding brengt dus risico’s met zich mee. Let op dat u na het overlijden niet zodanig handelt dat u door uw gedrag wordt geacht zuiver te hebben aanvaard, terwijl u dit niet voor ogen had. Dit is in het algemeen onomkeerbaar.

Beneficiaire aanvaarding
Bij een beneficiaire aanvaarding van de erfenis wordt de nalatenschap aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving. De erfgenaam accepteert de nalatenschap alleen als deze positief is. Een eventueel tekort in de nalatenschap hoeft u in beginsel niet uit uw eigen portemonnee te betalen. Dit ligt iets genuanceerder, waarover TEN u uitgebreid kan informeren. Na een beneficiaire aanvaarding gelden in principe strikte wettelijke regels volgens welke de nalatenschap moet worden afgewikkeld: de “wettelijke vereffening”.

Verwerping
Bij een verwerping van de erfenis wordt u geen erfgenaam. U ontvangt niets uit nalatenschap maar u hoeft ook niet in de schulden bij te dragen. Let u echter wel op de risico’s van verwerping. Hebt u bijvoorbeeld zelf minderjarige kinderen, dan leidt een verwerping door u er veelal toe dat uw minderjarige kinderen als erfgenaam in uw plaats komen. Dat is niet altijd gewenst.

TEN kan u adviseren over uw keuze voor aanvaarding of verwerping. Neem gerust contact op met een van onze specialisten!

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.