QA Arbeidsongeschiktheid_website

Deskundigenoordeel UWV: als de re-integratie vastloopt

Arbeids- en ambtenarenrecht

Deskundigenoordeel UWV: als de re-integratie vastloopt

Deskundigenoordeel UWV: als de re-integratie vastloopt

Bent u verwikkeld in een conflict over ziekteverzuim of re-integratie met uw werknemer of werkgever? Misschien worstelt u met onduidelijkheden over de juiste aanpak? Het deskundigenoordeel van het UWV kan in dergelijke gevallen een waardevolle oplossing  bieden. In dit artikel bespreken we wat het deskundigenoordeel inhoudt en hoe en wanneer u hier gebruik van kunt maken.

Wat is een deskundigenoordeel?

Een deskundigenoordeel van het UWV is een instrument dat zowel  werkgevers als werknemers kunnen gebruiken  bij meningsverschillen over werkgerelateerde kwesties, rondom ziekteverzuim en re-integratie. Dit oordeel biedt een professionele evaluatie van de situatie en helpt beide partijen om tot een oplossing te komen.

De aanvraag

Een deskundigenoordeel kan worden aangevraagd via de website van het UWV, waar specifieke formulieren beschikbaar zijn voor zowel werkgevers als werknemers. Het is belangrijk dat iedere aanvraag slechts betrekking heeft op één specifiek onderwerp of situatie. Bij meerdere problemen moeten dus  meerdere oordelen  worden aangevraagd.

Na het indienen van de aanvraag is er een verwerkingsperiode. Hoewel deze periode normaal gesproken ongeveer 4 weken duurt, wordt deze termijn momenteel niet gehaald vanwege tekorten bij het UWV. Het kan dus langer duren voordat u een oordeel ontvangt.

Vervolgens wordt het oordeel gedeeld met alle betrokken partijen: de aanvrager, de andere partij, en de bedrijfsarts. De medische gegevens waarop het oordeel is gebaseerd, worden echter niet met de werkgever gedeeld.

Kosten

De aanvrager is verantwoordelijk voor de kosten van het deskundigenoordeel. Werknemers betalen een tarief van € 100, terwijl werkgevers € 400 moeten betalen. Als de aanvraag echter verband houdt met een ontslagaanvraag vanwege frequent ziekteverzuim of onvoldoende re-integratie-inspanningen, is het oordeel kosteloos.

Onderwerpen waarover de werkgever een oordeel kan aanvragen

Als werkgever kunt u een oordeel vragen over de volgende situaties:

  1. De verwachte datum waarop de werknemer zijn eigen werkzaamheden kan hervatten.
  2. Of het werk dat de werknemer doet of moet gaan doen passend is, hetzij aangepast eigen werk of ander werk.
  3. Of de werknemer voldoende inspanningen heeft verricht om terug te keren naar het werk.
  4. Of de werkgever voldoende inspanningen heeft verricht om de werknemer te helpen terugkeren naar het werk.
  5. De frequentie van het ziekteverzuim van de werknemer.

Onderwerpen waarover de werknemer een oordeel kan aanvragen

Werknemers kunnen eveneens een oordeel aanvragen over 1 van de volgende kwesties:

  1. Of ze hun eigen werk volledig kunnen hervatten.
  2. Of het werk dat ze moeten of willen doen passend is.
  3. Of de werknemer voldoende hebben gedaan om weer aan het werk te gaan.
  4. Of de werkgever voldoende heeft gedaan om hen weer aan het werk te krijgen.

Tip: vraag een deskundigenoordeel op tijd aan!

Bij onzekerheden over de re-integratie is het raadzaam een deskundigenoordeel aan te vragen na het eerste ziektejaar. Dit helpt om mogelijke loonsancties in de toekomst te voorkomen.

Deskundige begeleiding bij ziekteverzuim

Heeft u vragen over het aanvragen van een deskundigenoordeel of zoekt u deskundig advies bij de complexiteit van ziekteverzuim en re-integratie? Ons team van juridische experts staat klaar  om u te ondersteunen met gerichte kennis en ervaring. Wij bieden maatwerkadvies om te zorgen dat uw aanpak juridisch solide is en bijdraagt aan een effectieve en soepele afhandeling van uw zaak. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Geschreven door

Emmie van de Venn-Koppens

advocaat
arbeidsrecht

Emmie-van-de-Venn-Koppens