Het inschakelen van een bedrijfsarts praktisch uitgelegd
Het inschakelen van een bedrijfsarts praktisch uitgelegd
Als werkgever bent u verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen. Niet alleen bij ziekteverzuim, maar ook ter voorkoming daarvan. Dit artikel behandelt de belangrijkste vragen over het inschakelen van een bedrijfsarts en verduidelijkt concreet wat er van u als werkgever wordt verwacht.
Wanneer moet u een bedrijfsarts inschakelen?
De wet schrijft voor dat u zieke werknemers moet begeleiden met een gecertificeerde arbodienst of bedrijfsarts. Het is daarom belangrijk om een samenwerking met een bedrijfsarts aan te gaan zodra u personeel in dienst heeft. Dit is een wettelijke verplichting waaraan u via het sluiten van een basiscontract invulling geeft. In dit contract maakt u onder andere afspraken over de toegang van uw werknemers tot de bedrijfsarts, het aanvragen van een second opinion en het opstellen van een passende klachtenprocedure.
Nadat u de samenwerking met de bedrijfsarts op de juiste wijze heeft vorm gegeven, schakelt u de bedrijfsarts in als een werknemer zich ziek meldt.
Hoe schakelt u een bedrijfsarts in?
U schakelt een bedrijfsarts in door een basiscontract af te sluiten met een gecertificeerde arbodienst of direct met een bedrijfsarts. Houd er rekening mee dat de ondernemingsraad moet instemmen met de inhoud van dit contract. In het basiscontract maakt u afspraken over hoe het contact verloopt bij ziekteverzuim. Meestal wordt afgesproken dat u de ziekmelding binnen 1 week aan de arbodienst moet doorgeven.
Overzicht van de taken van de bedrijfsarts
1. Taken ter preventie van ziekteverzuim
De bedrijfsarts speelt een cruciale rol bij het vroegtijdig aanpakken van gezondheidsrisico’s op de werkvloer om ziekteverzuim te voorkomen. Concreet houdt dit in:
- Preventieve toegang: Werknemers moeten preventief toegang hebben tot de bedrijfsarts, dus ook voordat er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Overweeg het faciliteren van een open spreekuur, waardoor werknemers de bedrijfsarts kunnen consulteren voordat er gezondheidsklachten ontstaan die tot verzuim kunnen leiden. De afspraken hierover neemt u op in het basiscontract.
- Toegang tot de organisatie: U moet de bedrijfsarts toegang verlenen tot uw organisatie, zodat hij of zij de arbeidsomstandigheden kan beoordelen en de werkplekken kan bezoeken.
- Melding van beroepsziekten: De bedrijfsarts is wettelijk verplicht om vastgestelde beroepsziekten te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Denk hierbij aan het risico op het ontstaan van psychische aandoeningen of bijvoorbeeld nek-, rug- en knieklachten.
- Samenwerking: Het is van belang dat er overleg mogelijk is tussen de bedrijfsarts, de preventiemedewerker en de ondernemingsraad (OR). Deze samenwerking draagt bij aan een veilige en gezonde werkomgeving voor al uw medewerkers.
2. De taak van de bedrijfsarts bij ziekteverzuim
Als werkgever is het uw verantwoordelijkheid om ziekteverzuim tijdig te melden bij uw arbodienst of bedrijfsarts. Dit moet gebeuren ongeacht de verwachte duur van het verzuim, dus zelfs als u vermoedt dat de werknemer snel zal herstellen. In de meeste gevallen moet u deze melding binnen 1 week doen, afhankelijk van de afspraken die u met bedrijfsarts of arbodienst heeft gemaakt.
- Kortdurend ziekteverzuim: Bij kortdurend ziekteverzuim blijft de rol van de bedrijfsarts meestal beperkt. Dit verandert bij frequent kortdurend verzuim of bij twijfels over de legitimiteit van de ziekmelding. In dergelijke situaties is de bedrijfsarts onmisbaar, aangezien alleen de bedrijfsarts de bevoegdheid heeft om te beoordelen of er werkelijk sprake is van arbeidsongeschiktheid.
- Langdurig ziekteverzuim: Bij langdurig ziekteverzuim neemt de bedrijfsarts een prominente rol in. De bedrijfsarts beoordeelt de aard en omvang van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer. De probleemanalyse, die de bedrijfsarts binnen een termijn van 6 weken opstelt, vormt de basis van het re-integratietraject.
3. De cruciale rol van de bedrijfsarts bij re-integratie
Bij langdurige arbeidsongeschiktheid is de rol van de bedrijfsarts in de verzuimbegeleiding en het re-integratieproces van cruciaal belang. Hier volgt een overzicht van de 6 belangrijkste taken van de bedrijfsarts bij re-integratie:
- De arbeidsongeschiktheidsbeoordeling: De bedrijfsarts evalueert of en in welke mate de werknemer arbeidsongeschikt is vanwege ziekte. Deze cruciale beoordeling is exclusief voorbehouden aan de bedrijfsarts.ls werkgever heeft u dus niet de bevoegdheid om de ziektestatus van uw werknemer vast te stellen.
- Het opstellen van de probleemanalyse: De bedrijfsarts ontwikkelt een probleemanalyse die de concrete stappen binnen het re-integratieproces beschrijft. Deze analyse omvat de benodigde acties, verwachte resultaten en het uiteindelijke doel van het re-integratieproces.
- Advies over de voortgang van de re-integratie: De bedrijfsarts monitort en evalueert de voortgang van de re-integratie, door de werknemer periodiek uit te nodigen voor evaluatiegesprekken. De uitkomsten van deze gesprekken, inclusief aanbevelingen, worden doorgaans schriftelijk met u gedeeld.
- Regelmatige evaluatie: Het is belangrijk dat er een voortdurende evaluatie plaatsvindt tijdens het re-integratieproces. Als de situatie van de werknemer verandert, past de bedrijfsarts de probleemanalyse dienovereenkomstig aan.
- Eerstejaarsevaluatie na 52 weken: Bij deze verplichte evaluatie wordt beoordeeld of de re-integratie-inspanningen op schema liggen, of dat bijsturing noodzakelijk is. Bij stagnatie kan een tweede spoor van re-integratie (spoor 2) worden overwogen.
- Opstellen actueel oordeel na bijna 2 jaar ziekte: Als een werknemer bijna 2 jaar ziek is, stelt de bedrijfsarts een actuele beoordeling op die noodzakelijk is voor de aanvraag van een WIA-uitkering. Ook de UWV-arts stelt hiervoor een beoordeling op.
Benieuwd wat uw rol als werkgever is binnen de re-integratie? In ons artikel over het re-integratietraject leggen we dat uit in 7 heldere stappen.
Recht op privacy en vertrouwelijkheid van de werknemer
Vertrouwelijkheid van medische gegevens
Voor een effectieve verzuimbegeleiding kan het noodzakelijk zijn dat de bedrijfsarts medische gegevens opvraagt bij de behandelend arts van de werknemer. Vanwege het beroepsgeheim van de behandelend arts, is het delen van deze gegevens echter alleen toegestaan met expliciete toestemming van de werknemer.
Werknemers kunnen niet verplicht worden om deze toestemming te geven. Maar wel geldt dat als een werknemer weigert om essentiële medische informatie te verstrekken, dit kan worden gezien als een belemmering van de re-integratie als deze informatie nodig is voor het beoordelen van arbeidsongeschiktheid of voor het faciliteren van de verzuimbegeleiding. Een dergelijke weigering kan consequenties hebben voor de werknemer, waaronder verwijten dat hij onvoldoende meewerkt aan zijn eigen re-integratie.
Gevolgen van weigering
Als uw werknemer weigert om essentiële informatie te verstrekken en daardoor onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, heeft u de verantwoordelijkheid om in te grijpen. Dit kan leiden tot het staken van loonbetalingen of, in uitzonderlijke gevallen, tot ontslag.
Informatie waar u als werkgever recht op heeft
Ondanks het recht op privacy, heeft u als werkgever wel recht op informatie die nodig is voor het vaststellen van het recht op loonbetaling en het faciliteren van het re-integratieproces:
- De mate van arbeidsongeschiktheid van de werknemer.
- Prognose over hoe lang de werknemer verwacht afwezig te zijn.
- Informatie over de mate waarin de werknemer belast kan worden, zowel in eigen functie als in andere passende arbeid .
- Aanbevelingen voor aanpassingen van de werkplek die nodig zijn om de werknemer weer aan het werk te helpen.
Meningsverschil met de bedrijfsarts: wat nu?
Ga eerst in gesprek met de bedrijfsarts
Als u of uw werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts, is de eerste aanbevolen stap om dit direct te bespreken met de bedrijfsarts zelf. Een open dialoog kan vaak al veel onduidelijkheid wegnemen en leiden tot een oplossing.
Deskundigenoordeel via het UWV
Zowel werkgevers als werknemers hebben de mogelijkheid om bij het UWV een deskundigenoordeel aan te vragen in geval van een geschil. Raadpleeg ons artikel over het deskundigenoordeel als u benieuwd bent hoe dat precies in zijn werk gaat.
Houd er rekening mee dat het aanvragen van een deskundigenoordeel het advies van de bedrijfsarts niet vervangt. Hoewel het deskundigenoordeel niet bindend is, wordt het door de rechter in de meeste gevallen wel als zwaarwegend bewijs beschouwd.
Alternatief voor de werknemer: de second opinion
Naast het deskundigenoordeel heeft de werknemer het recht op een second opinion van een andere, externe bedrijfsarts. De procedure hiervoor en de betrokken bedrijfsartsen zijn opgenomen in het basiscontract. Als werkgever kunt u geen second opinion aanvragen.
Ga proactief te werk!
Het volgen van het advies van de bedrijfsarts is cruciaal voor een succesvolle re-integratie en het voorkomen van een loonsanctie door het UWV. Als u twijfelt aan dit advies, is het raadzaam om actie te ondernemen door het advies te laten evalueren door een arbeidsrechtspecialist en eventueel een deskundigenoordeel aan te vragen. Dit verkleint het risico op een sanctie tot loondoorbetaling in het derde ziektejaar aan het einde van het re-integratietraject.
Ondersteuning bij ziekteverzuim
Ons team van juridische experts biedt de ondersteuning die u nodig heeft om de regelgeving rond het inschakelen van een bedrijfsarts zo efficiënt mogelijk toe te passen. We zorgen ervoor dat uw beleid voldoet aan de wettelijke vereisten én optimaal is afgestemd op de behoeften van uw organisatie en uw medewerkers.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.